Tíz ország fiatal zenészei a Dunáról + VIDEÓ

– Önnek mit jelent a Duna?

– Számomra a Duna mindig Budapesthez kötődött, gimnazista koromtól a pesti hidakon rohangáltunk. A folyó időtlensége, ami engem megfogott. Hogy az elmúlt 200 évben minden budapesti diák szaladgált a hídjain. Amióta itt élünk, hallgatja történeteinket, szemtanúja az életünknek. Én is sokszor pont ott kötök ki egy hajnali beszélgetés alkalmával, ahol már annyian döntöttek, vitáztak, reméltek, cselekedtek… A Duna pedig csak folyik és magával viszi ezeket.

Honnan jött az ötlet, hogy a Dunáról szóló, a Duna ihlette nemzetközi zenei album szülessen?

– Az elmúlt években kijutott nekünk a történelmi súlyú eseményekből, és ez nyomot hagy rajtunk, fiatalokon is. Mivel minden munkámmal azon vagyok, hogy a széthúzó és polarizáló erők közt kiemeljem azt, amiben azonosak vagyunk, egy olyan témát kerestem, amely képes bemutatni Európa fiataljainak közös élményvilágát, miközben megélhetjük különbözőségeinket is. Erre pedig az egyik legjobb példa a Duna: egy természeti jelenség, amely mindig is része volt történelmünknek, Nyugat-Európától egészen a Balkánig. Egy folyó, amely mentén tíz különböző ország fekszik, más-más népekkel, kultúrákkal, akikben mégis rengeteg a közös. A Duna Projekttel ünnepelni szeretnénk hasonlóságunk szépségeit, és a különbségeinkben rejlő értékeket.

Objektum doboz

– Hogyan válogatták, kérték fel ehhez az alkotókat és előadókat?

– Ez egy valóban komoly feladat volt! Átnéztük a nagyobb koncerthelyszínek műsorait, a fesztiválok fellépőit, illetve a versenyek eredményeit, és volt, ahol segítséget kértünk a kulturális szervezetektől, illetve a helyi magyar nagykövetségtől. Rengeteg zseniális zenész közül kellett végül úgy választani, hogy passzoljanak együttesemhez – Bolyki Tamás Quartet – és az elképzelt zeneiséghez: szülessenek gondolatokkal teli, de élvezetes dalok.

– Milyen várakozással fogtak bele a munkába, és milyen kompozíciók születtek, illetve születnek?

– Ebbe a projektbe komoly célokkal és vágyakkal, de zenei stílusban mindenféle elvárás nélkül fogtunk bele. Biztos voltam benne, hogy egy nagyon színes és érdekes anyagot készítünk, ami egyedi lesz a zenei palettán. Reménykedtem, hogy a nemzetközi művészek örömmel vesznek részt egy ilyen témájú és volumenű projektben, hál’ Istennek így is történt. A felvételek és munkálatok terén pedig tudtam, hogy kihívás lesz mindezt menedzselni, de nem kételkedtem, hogy meg tudjuk csinálni. A lemez utóéletét tekintve pedig tényleg nincsenek elvárásaim: megírtuk, felvettük és kiadjuk a dalokat a tőlünk telhető legnagyobb szakértelemmel, a kedves nagyérdemű pedig egész Európában dönthet arról, hogy foglalkoztatja-e ez a téma ilyen köntösben, avagy sem

– Van bennük meglepetés, különlegesség?

– Nagyon érdekes volt megérteni az egyes előadók és az ő képviseletükben a népek kapcsolatát a folyóval: például Szlovákiában leginkább a monarchikus időket idézi, míg mondjuk Ausztriában a saját ékkövükként, de a Balkán felé nyíló kapuként is tekintenek a Dunára. Sok-sok személyes történetet és érzelmi viszonyt hallottam a folyóval kapcsolatban, amik engem is inspirálnak, és közelebb hoznak európai szomszédainkhoz.

– Nagyon sok különféle stílusú ismert zenemű vagy dal témája, ihletője valamilyen víz. Gondolhatunk Bachra, Smetanára, de akár a Marylin Monroe által előadott a Soha vissza nem térés folyója című dalra is, népdalokra, és még sok mindenre. Ezekhez képest milyen lesz az album zenei anyaga?

– Összességében úgy látom, hogy a természetes környezetünk – ebben az esetben a Duna – nagyon mély, elemi gondolatokat vált ki belőlünk. Nyilván a folyó, mint szimbólum is rásegít erre, de a legtöbb előadó a legalapvetőbb elemekhez nyúlt vissza: a népköltészethez és a népzenéhez. Így a művek, sőt, akár egy mű önmagában is több zenei stílust, hangulatot és mondanivalót mutat be. Minden előadó a saját lencséjén keresztül szemléli a folyót, minden nép helyzete más és más. Tíz kompozíció, tíz zeneiség, gondolatiság és történet.

– Mikor jelenik meg az album, és mi lesz a zenei anyag további sorsa? Várhatók-e élő nemzetközi koncertek, akár a Dunát érintő témákhoz kapcsolódva?

– Három single jelenik meg a nyáron, az első július 10-én a ProVibe Studio YouTube csatornáján, majd szeptemberben a teljes album. Tervezünk nemzetközi koncerteket, és utalva korábbi válaszomra: amennyiben nyitott a közönség a témára, akkor a lehető legtöbb helyszínen bemutatjuk a műsort. Akár egyesével az előadókkal saját országaikban, akár mind a tíz előadóval egy európai turné során.

– Mit lehet tudni a most született új stúdióról, amelynek ez lesz az első kiadványa?

– A ProVibe Studio a nagy múltú Omega és SuperSize Studio örököseként, az egyik legkorszerűbb és legfelszereltebb stúdióként működik Közép-Európában. Ezen túl viszont szeretnénk alkotó közösségek helyszínévé is változtatni. Ahogy én és a zenekarom bezárkóztunk tíz napra, hogy elkészítsük a nemzetközi előadókkal a lemezt, úgy mindenkinek adott a lehetőség, hogy elvonuljon és a legprofibb körülmények közt, a legjobb szakemberekkel alkothasson, dolgozhasson. Mi megteremtettük erre a lehetőséget, és szeretnénk, ha a hazai és közép-európai zenei élet pedig kihasználná ezt.

Az új stúdió azokat az előadókat célozza meg, akiket érdekel, hogy a legmagasabb színvonalú felvétel készóljön velük inspiráló környezetben

Az új stúdió azokat az előadókat célozza meg, akiket érdekel, hogy a legmagasabb színvonalú felvétel készüljön velük inspiráló környezetben

Fotó: Bolyki Blanka D10 Duna Project

– A hollywoodi filmek egy része Magyarországon készül, szeretnek idejárni a világ legismertebb filmesei, sőt Oscar-díjas filmek is születnek nálunk. Van-e esély arra, hogy a zenei stúdióink is keresettek lesznek a határainkon túl?

– Több kiváló stúdió is van Budapesten, melyek arra specializálódtak, hogy a világ legnagyobb filmjeihez, sorozataihoz készítenek felvételeket szimfonikus zenekarokkal, ily módon ez a kapcsolat már létezik és működik.

A mi stúdiónk azon zenészeket és zenekarokat célozza meg Magyarországon és Közép-Európában, akiknek fontos, hogy a világ legjobb eszközeivel, a legmagasabb minőségben tudjanak dolgozni, inspiratív környezetben. Persze, messzebbről is érkezhetnek, most például két hétig egy ausztrál zongoristával dolgozunk, aki Mozart-szonátákat vesz fel. Ausztrália pedig nem a szomszédban van…

Szerintem a szaktudás és a tehetség adott, a saját stúdiónk nevében beszélve a technikai felszereltség is. Egyedül a nagyot álmodás és a kapcsolatteremtés van hátra, hogy igazán megnyíljanak a kapuk az európai előadók és kiadók felé. Ezen mi most lendítettünk egyet a Duna Projekt elindításával, reméljük, hogy felbátorítunk másokat is a szomszédokkal való együttműködésre.

Elolvasom a cikket