Így hat a rendszeres kávéfogyasztás a bélrendszerünkre

Kutatások szerint bizonyíték van arra, hogy az eszpresszó pozitív hatással lehet a mikrobiomra (a bélrendszerben található baktériumokra), ami jobb általános egészségi állapotot eredményez – írja a The Telegraph.

„A mikrobiomot a hasznos baktériumok fajainak légiói alkotják, amelyek együttesen és külön-külön is az egészségünk javításáért dolgoznak. Ezek a mikrobák egyre inkább hasznosnak bizonyulnak az anyagcsere-egészségünk, a testsúlykontroll és a mentális egészségünk szempontjából. A kávé számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek prebiotikumként működnek, amely azt jelenti, hogy táplálják a probiotikus jótékony baktériumokat, ellátva őket a növekedésükhöz és működésükhöz szükséges tápanyagokkal” – magyarázta Nicola Shubrook regisztrált dietetikus és funkcionális orvoslással foglalkozó szakember.

Szerinte a kávé hatása a bélmikroflórára kettős. Először is maga a koffein stimulánsként hat, növelve a bélben lévő, jótékony baktériumok mennyiségét.
„Minél nagyobb a változatosság az emésztőrendszerben, annál jobb” – hangsúlyozta Shubrook.

A Nutrients című folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmány a koffein, a kávéfogyasztás és a vastagbél mikrobiomja közötti kapcsolatot vizsgálta. Az eredmények szerint a mikrobiom gazdagsága magasabb volt azoknál, akik rendszeresen kávét ittak, náluk megnőtt a hasznos alisteria- és székletbaktérium-típusok száma (amelyekről úgy gondolják, hogy megelőző hatással vannak a májfibrózis és a szív- és érrendszeri betegségek ellen), és alacsonyabb volt a káros, bélproblémákat okozó E. coli baktériumok szintje.

A kávé a polifenolok egészségre gyakorolt, jótékony hatásait is magában foglalja, amelyek a növényi élelmiszerekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, fűszerekben, teában, étcsokoládéban és borban található vegyületek kategóriájába tartoznak.

Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a koffein jót tesz a bélnek, mivel stimulálja a vastagbelet, és rendszeres bélürítéshez vezet. Egy 1990-es tanulmány szerint a kávézó emberek harminc perccel egy csésze kávé elfogyasztása után hajlamosabbak voltak a vécéhasználat szükségességét érezni.
Ugyanakkor a szakértők rámutatnak, hogy a fekete kávé egészségesebb, mint a cappuccino, a latté és a flat white.

„A tej bizonyítottan akadályozza a polifenolok felszívódását. Egy adag tejszín vagy cukor hozzáadása a kávét desszertté változtatja. A cukor nagyobb kárt okoz a vércukorszintben, mint amekkorák a kávé előnyei” – mondta Julia Kopczynska, a varsói Lengyel Biokémiai és Biofizikai Intézet mikrobiológusa, aki az Omni Calculator számára kifejlesztette az „egészséges kávé” alkalmazást.

Érdemes azonban odafigyelni az ital koffeintartalmára. „Bár a kávé egészséges, nem mindenki tudja olyan hatékonyan megemészteni” – magyarázta Shubrook.
Kopczynska is egyetértett ezzel.
„A maximálisan ajánlott koffeinmennyiség 400 mg naponta. A 600 mg feletti mennyiség álmatlansággal és magas vérnyomással jár” – figyelmeztetett a szakértő.

Elolvasom a cikket