IPSOS: A Nemzeti Tömörülés nyerte a francia választások első fordulóját

Nagy Áron
2024. június 30. vasárnap. 20:09
Frissítve: 2024. június 30. 20:19

A szélsőjobboldalinak kikiáltott Nemzeti Tömörülés és szövetségesei a szavazatok 34 százalékát, a baloldali Új Népfront 28,1 százalékát, Macron centrista Ensemble-ja 20,3 százalékátát, a konzervatív LR 10,2 százalékát szerezte az előrehozott választások első fordulóján az Ipsos Talan exitpollja szerint.

Emmanuel Macron francia elnök közvetlenül az eredmények előrejelzésének közzététele után arra szólította fel a választókat, hogy a július 7-én tartandó, döntő második választási fordulóban akadályozzák meg a szélsőjobboldal győzelmét.

Ennek érdekében „széles körű” összefogásra szólította fel a „republikánus és demokratikus” jelölteket.

A korábbi kutatások szerint, ha a francia választási rendszer egyfordulós lenne, Le Penék a 35 százalék körüli eredményükkel akár abszolút többséget is szerezhetnének a Nemzetgyűlésben. Így viszont bármi lehet, egy valóban széleskörű összefogás esetén akár a balliberális oldal győzelme sem elképzelhetetlen.

Mint ismert, Emmanuel Macron június 9-én, az EP-választások eredményeivel szembesülve feloszlatta a francia nemzetgyűlést, és előre hozott választásokat írt ki. A szavazás első fordulóját június 30-ra, a másodikat pedig július 7-re írta ki. A tét: 577 parlamenti mandátum sorsa és az, hogy ki alakíthat kormányt.

Az első fordulóban azok a jelöltek nyernek, akik legalább a szavazatok ötven százalékát és még egyet bezsebelnek. A közvélemény-kutatások szerint a választók körében a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés a legnépszerűbb, a második helyen a baloldali pártokat tömörítő Új Népfront, a harmadik helyen Macron liberálisai állnak.

Elolvasom a cikket