Kétszáz éve eltűnt ókori szobrot találtak

Ez az izgalmas felfedezés egy tízéves kutatás végét jelenti, amelyet dr. Silvia Davoli, a Strawberry Hill kurátora vezetett.

A mellszobrot eredetileg Horace Walpole, a híres író és politikus kapta Horace Manntól, egy Olaszországban tartózkodó brit diplomatától. Utoljára az 1842-es nagy kiárusítás során került nyilvánosság elé, amikor Walpole gyűjteményét eladták, és így számos értékes holmija magánkézbe került.

Mann megemlítette, hogy a szobor egyike volt a legkorábbi leleteknek, amelyeket a Kr. u. 79-ben a Vezúv által elpusztított római város, Herculaneum romjaiból tártak fel – számolt be róla az Archaeology Mag.

Az emberek összetévesztették a mellszobrot Nagy Sándorral.

Walpole, aki 1749-ben építtette a Strawberry Hill House-t, úgy gondolta, hogy a bronz mellszobor az egyik legértékesebb tárgya. Miután azonban 1797-ben elhunyt, a szobor többször is gazdát cserélt. Az 1800-as években egyesek azt hitték, hogy Nagy Sándor mellszobra. Végül a Schroders befektetési társasághoz került, ahol raktárban maradt.

Davoli azonban meglepő felfedezést tett, miközben egy kincskeresésről szóló kiállításra készült Strawberry Hillben. „Annyira boldog voltam, amikor végre megláttam a bronzot, és felismertem a kapcsolatot” – mondta Davoli. Egy 1780-as években Walpole számára készített rajzot egyezett össze a Schroder-gyűjtemény listáján szereplő bronzfejjel.

A rajz, amelyet a híres művész, John Carter készített, megörökítette Walpole kincseinek részleteit, például a szobrot tartó márványalapzat mintáit.
Rupert Harris londoni fémrestaurátor igazolta, hogy a bronz megfelel a 2000 éves műtárgyak összetételének. Dr. Dietrich Boschung, a kölni egyetem ókori római szimbólumok szakértője szintén megerősítette a hitelességet. „Meggyőződésem, hogy ez Caligula” – jelentette ki Boschung, megjegyezve a mellszobor szemében lévő ezüst berakásokat, amelyek a római császárokra jellemzőek.

A mellszobor reneszánsz alkotás lehet

Bár a szakértők kezdetben megerősítették a mellszobor eredetiségét, dr. Caterina Badan, a Schroder-gyűjtemény kurátora most azt javasolja, hogy a mellszobor egy reneszánsz alkotás lehet, amely tévesen a 17. századi herculaneumi ásatásokhoz kapcsolódik.

Ezt az elméletet a közelgő kiállítás során tovább vizsgálják majd. A kiállításon a mellszobor részletes fémelemzését is bemutatják, és a szakértők betekintést nyújtanak majd a mellszobor eredetébe.

Caligula i. sz. 37-ben, 24 évesen lett császár. Híres volt arról, hogy hatalmas összegeket költött, és a pletykák szerint nem „megfelelő” kapcsolatai voltak, többek között a nővéreivel is.

Uralkodása hirtelen ért véget, amikor saját pretoriánus gárdája megölte. A kritikák ellenére Caligula továbbra is érdekli az embereket, és számos könyvet, filmet és rengeteg művészeti alkotást ihletett.

Elolvasom a cikket