Olasz futballkatasztrófa Németországban

„Azt hiszem, életemben nem láttam ennél rosszabb olasz válogatottat” – mondta a korábbi angol válogatott, Gary Lineker a BBC-nek, miután Svájc 2–0-ra legyőzte a címvédőt a nyolcaddöntőben.

Ezt nem cáfolta az olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma sem, aki mindenkitől elnézést kért a kiesés miatt.

„Csalódást keltő volt a mai teljesítményünk, Svájc megérdemelten győzött. Az egész mérkőzésen bizonytalanok voltunk, az első félidőben túl sok labdát vesztettünk, és túl sok területet hagytunk nekik. Kemény volt, nehéz lesz megemészteni ezt a vereséget” – mondta a PSG kapusa.

Több szakember szerint Luciano Spalletti szövetségi kapitány a felelős a gyengébb szereplésért, aki a jó képességű labdarúgókból nem tudott egy eredményes csapatot kialakítani. A 65 éves szakember – miután tavaly a Napolival megnyerte az olasz bajnokságot – nagy reményekkel vette át a válogatottat, amely nem jutott ki a katari világbajnokságra. A kudarc után a szurkolok azt hitték, hogy Spallettivel majd az Eb-n javítanak, ezért most nagyon csalódottak.

Luciano Spalletti, Olaszország szövetségi kapitánya a pálya széléről instruálja játékosait a Svájc-Olaszország mérkőzésen a berlini Olympia stadionban 2024. június 29-én

Luciano Spalletti vezetésével megbukott a címvédő az Európa-bajnokságon

Fotó: AFP/Odd Andersen

„A különbséget a tempó jelentette, az első játékrészben ebben sokkal gyengébbek voltunk, mint svájciak. Ez az egyéni teljesítményekre is igaz. Mindig a tempó és a frissesség jelenti a különbséget. Rotáltam a játékosokat, hogy tudjanak pihenni, de jelenleg – úgy tűnik – ennél többre nem voltunk képesek. Az eredményünk azonban nem olyan botrányos, mint amilyennek azt állítják” – védekezett Spaletti.

Az olasz média élesen kritizálja a válogatott teljesítményét. A Gezzetta dello Sport szakírója szerint: „Az Azzurri egész meccsen nem csinált semmit. Mintha a játékosok féltek volna a pályán, semmi ötletet vagy sémát nem lehetett felfedezni a játékukban. A kaput eltaláló lövéseink száma az első félidő után? Nulla. Egy szóval: lapítottunk. A második félidőben labdát vesztettünk, és azonnal gólt kaptunk. A legveszélyesebb játékosunk pedig Schär volt, aki majdnem öngólt vétett. A végén Svájc simán nyert. Az olasz játékosok pedig mehetnek vakációzni ezután a horrorfilm után.”

A Corrierre dello Sport véleménye: „Az olasz válogatottban mindent újra kell kezdenünk a katasztrófa után…”

A biztosan a negyeddöntőbe jutó svájciak – aki a csoportban 3–1-re nyertek a magyarok ellen – elégedetten ünnepelnek. „Megérdemelten nyertünk egy nehezen játszható csapat ellen. Kompaktak voltunk, és helyzeteket alakítottunk ki. Nagyon jó meccset játszottunk, és a megfelelő pillanatban szereztünk gólt. Nagyon büszke vagyok a csapatra és a stábra, büszkeség ez az egész ország számára” – nyilatkozta Breel Embolo svájci támadó.

Svájc a legjobb nyolc között a vasárnapi angol–szlovák nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik majd jövő szombaton Düsseldorfban.

Elolvasom a cikket