Vörös szintű biztonsági riasztás Szerbiában

Ivica Dačić a szerb közmédiának nyilatkozva kiemelte: a rendőrök, csendőrök és a belügyi szervek más egységei számos helyszínen vannak jelen országszerte. „Növeltük a diplomáciai képviseletek, állami intézmények, kulcsfontosságú infrastrukturális objektumok védelmét, illetve azokét, ahol egyszerre sokan tartózkodnak, mint amilyenek a különböző bevásárlóközpontok, autóbusz- és vonatpályaudvarok, illetve a nagyobb városok központi részei” – mondta Dačić.

A miniszter szerint a szombati terrortámadást „már az első lépésben sikerült megfélezni, de a jogszabályi előírások szerint emelni kell a biztonsági riasztás szintjét, ez azonban csak elővigyázatosság, mert „néha az ilyen támadások valójában csak figyelemelterelő akciók, hogy egy nagyobb támadást másutt lehessen elkövetni”.

Mint ismeretes, szombaton egy támadó sebesített meg számszeríjjal egy, Izrael belgrádi nagykövetsége előtt posztoló rendőrt, akit a sérült rendőragyonlőtt. A szerb hatóságok szerint a merénylő egy iszlám hitre áttért, fiatal szerb férfi.

A merénylő 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a csendőrre, akit a nyakán talált el. A sebesült csendőr lőfegyveréből többször rálőtt a támadóra, aki halálos sebeket kapott. Az eszméleténél lévő, de életveszélyesen megsérült csendőrt kórházába szállították, ahol műtétet hajtottak végre rajta, állapota a hírek szerint stabil.
„A csendőr önvédelemből használt fegyvert, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe” – mondta Dačić, akinek elmondása szerint a támadó előzőleg többször is odament az őrbódéban tartózkodó csendőrhöz, hogy egy múzeum után érdeklődjön. Volt nála egy táska, amelyből egy ponton elővette a nyílpuskát, és a rálőtt az őrre.

A belügyminiszter közölte: a támadás „a szerb állam ellen irányuló terrortámadás”. Hozzátette, hogy az elkövető az iszlám hitre tért mladenovaci 25 éves Miloš Žujović, vallási nevén Salahudin, legutóbbi lakhelye a boszniai muszlimok lakta szerbiai Szandzsák régió székhelye, a koszovói határ közelében fekvő Novi Pazar.

Dačić szerint a támadás „több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető”. A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, amely Szaúd-Arábiában elterjedt.

A belügyminiszter elmondta, hogy egy személyt őrizetbe vettek a lövöldözés helyszíne közelében, és vizsgálják, nincs-e köze a támadáshoz egy esetleges hálózatnak, nincsenek-e külföldi terrorcsoporthoz vezető szálak. Dačić szerint olyan magánszemélyekről van szó, akik már ismertek a biztonsági szolgálatok előtt, a vahhábita mozgalommal állnak kapcsolatban, „de ez még megerősítésre vár”.

Izraelben a külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy „terrorista támadást kíséreltek meg Izrael belgrádi nagykövetsége közelében”. Közölte, hogy a nagykövetség zárva tartott, és egyetlen alkalmazott sem sérült meg.

Elolvasom a cikket