A bolgár elnök a jobbközép GERB–SZDSZ-pártszövetségnek adott megbízást kormányalakításra

MH/ MTI
2024. július 1. hétfő. 14:28
Frissítve: 2024. július 1. 14:30

Zseljazkov, a törvényhozás korábbi elnöke a mandátum átvétele után közölte, hogy javaslatot tesz egy kisebbségi kormányra. Rumen Radev államfő továbbítja majd a GERB–SZDSZ javaslatát a parlamentnek, amely a következő napokban szavaz a kérdésben.

A GERB–SZDSZ pártszövetség a szavazatok 24,7 százalékát kapta a június 8-i választásokon, három év alatt a hatodik előrehozott választáson. A tömörülésnek 68 mandátuma van a 240 fős parlamentben, de még nem szerezte meg legalább két másik politikai párt támogatását, amelyre a többséghez szüksége lenne.

Bulgáriában négy éve, egyebek között a korrupcióellenes tüntetések nyomán bukott meg a GERB által korábban vezetett koalíció.

A júniusi választásokat az váltotta ki, hogy márciusban összeomlott az előző 15 év nagy részében hatalmon lévő GERB–SZDSZ és a viszonylag új, reformpárti Folytatjuk a változást (PP) koalíciója. A két, erősen EU-párti, de személyes rivalizálás és bizalmatlanság által megosztott párt márciusban kijelentette, hogy újabb választások nélkül nem tud új kormányt alakítani. A PP 39 mandátumot szerzett a júniusi szavazáson, a főleg a nagyszámú török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS) mögött, amely 47 mandátumra jogosult.

A nemzeti-radikális Újjászületés párt a negyedik helyen végzett a voksok 13,77 százalékával, ami 38 mandátumhoz volt elegendő.

Ha Zseljazkovnak nem sikerül a kormányalakítás, az államfő a második helyen befutó pártot kéri fel, hogy próbálkozzon felállítani működőképes koalalíciót.

Elolvasom a cikket