A furcsa szag okai a házban

Szemetesedény

Ez a legnyilvánvalóbb szagforrás, hiszen az apró foltok és morzsák idővel felhalmozódhatnak, és kellemetlen szagokat okozhatnak a szemetesben. Még akkor is, ha rendszeresen üríti.
A kuka megfelelő tisztításához ajánlott hígított fehérítővel lefújni, és néhány órán át állni hagyni. Ezután bő vízzel öblítse le a vödröt, majd szappannal és vízzel mossa ki.

Háziállatok

Ők is a család részei, de néha különböző szagok áradhatnak belőlük. A fürdetés gyakoriságát azonban a háziállat típusától és fajtájától függően az állatorvossal kell egyeztetni. Ezenkívül néha a szúrós szag egészségügyi problémára utalhat, ezért állatorvosa segíthet kideríteni az okot.
Ezenkívül szappannal és vízzel – durva vegyszerek nélkül – mossa le azokat a helyeket, ahol kedvence alszik és eszik. Emellett porszívózzon az ágyak és kanapék alatt is, hogy elkerülje a szőr- és szaglerakódást.

Nedves vagy piszkos ruhák

Előfordul, hogy a piszkos ruhákat nem mossuk ki azonnal, hanem szennyeskosárba vagy mosógépbe gyűjtjük.
Nem tanácsos azonban kosarat tartani a piszkos ruháknak a fürdőszobában. A baktériumok elszaporodnak a párás környezetben, és ezek okozhatják a bűzt. Ezenkívül jobb, ha a piszkos ruhákat minél hamarabb kimossuk.

Ágynemű

A takarítási szakértők szerint azért nem érezzük a saját otthonunk szagát, mert az a testünk szaga, amely ismerős. Különösen ez az „illat” halmozódik fel a lepedőkben, amelyek zsírral és szennyeződéssel telítődnek, ha nem mossuk őket rendszeresen.
Ezért ajánlott hetente kimosni az ágyneműt, ha reggel zuhanyozik, és kéthetente, ha este zuhanyozik.

Mosógép

A vízzel állandóan érintkező készülékekben felhalmozódhat a penész, amely ideális táptalaj a szagokat okozó baktériumok számára.
Ennek megelőzése érdekében az utolsó töltés után mindig hagyja nyitva az ajtót és a mosószertartályt néhány órára – és rendszeresen tisztítsa meg a mosógépet.
Ha pedig penészt talál, javasoljuk, hogy az érintett területeket törölje át fehér ecet és szódabikarbóna egy az egyhez arányú keverékével.

Mosogatógép

A mosógéphez hasonlóan ez is a potenciális penész és a kellemetlen szagok helye. Meleg, párás környezete kedvezhet a baktériumok szaporodásának, különösen, ha az utolsó mosási ciklus után ételmorzsák maradnak a készülékben.
A kellemetlen szagok elkerülésére van egyszerű megoldás: tisztítsa rendszeresen a mosogatógépet és az edénytartókat.

Új bútorok

Az új bútoroknak gyakran nem túl kellemes és meglehetősen szúrós szaguk van. Ennek oka a fát borító lakkokban, a ragasztókban és a szövetben lévő festékekben lévő, illékony vegyületek.
A legegyszerűbb módja a szagoktól való megszabadulásnak, ha alaposan és rendszeresen szellőztetjük a helyiséget, vagy légtisztítót szereltetünk be. A legtöbb esetben a szag idővel eltűnik.

Elolvasom a cikket