A táplálkozási szakértő megnevezi a stabil cukorszintet biztosító és energiával telített gabonaféléket

Milyen gabonafélék tartalmaznak alacsony GI-t?

Az alacsony glikémiás indexű gabonafélék kiválasztása fontos lépés lehet az egészség és az energia egész napos megőrzésében. Stabil vércukorszintet biztosítanak, amely különösen fontos a cukorbetegek és a testsúlyukat kontrollálni kívánók számára.

A gabonafélék magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt fontos szerepet játszanak az étrendben. Nemcsak jóllakatnak, hanem támogatják a szív egészségét is, csökkentve a betegségek kockázatát. Emellett a gabonafélék segítik az emésztést, és hosszú ideig energiát biztosítanak.
Válasszon különféle gabonaféléket, kísérletezzen a receptekkel, és fedezze fel az új ízeket és az egészséges táplálkozás előnyeit.
A gabonafélék glikémiás indexe a következőktől függ:

  • az elsődleges gabonafeldolgozás módjától
  • az őrlési foktól
  • a hőkezelés módjától
  • az étel receptjétől

A gabonafélék listája

A táplálkozási szakértő megnevezte a népszerű gabonafélék glikémiás indexét:

  • vadrizs – 35
  • fehér rizs – 70
  • hajdina – 50
  • zabpehely, illetve egyéb teljes kiőrlésű gabonafélék – 55
  • quinoa – 53
  • bulgur – 45
  • gyöngyárpa – 25
  • kuszkusz – 70
  • búzadara – 70
  • kukoricadara – 85

Az egészséges étrendet követő emberek az alacsony vagy közepes GI-indexű élelmiszereket részesítik előnyben.

Az alacsony vagy közepes glikémiás indexű gabonafélék és egyéb élelmiszerek minden fajtája egyenletesebben emeli a vércukorszintet – ez biztosítja a hosszú távú jóllakottságot. Emellett az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek rosttartalmuknak köszönhetően jót tesznek az egészségnek is.

Elolvasom a cikket