Csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát

A Health News szerint az új kísérletben 60 fiatal vett részt, akiket három csoportra osztottak. Négy héten keresztül az első csoport Granny Smith fajtájú almaszeleteket nassolt (kontrollcsoport), a második – fiatal sárgarépát (adagonként 100 g-nak megfelelő mennyiségben). A harmadik csoport béta-karotint tartalmazó multivitamin-kiegészítőt szedett, míg a negyedik csoportot arra utasították, hogy egyidejűleg fogyasszon fiatal sárgarépát és használja a vitaminkomplexet.

Megjegyzendő, hogy a kísérlet megkezdése előtt és végén a tudósok felmérték a karotinoidok szintjét minden egyes önkéntes bőrében. A karotinoidok olyan fitonutriensek, amelyek számos gyümölcsnek és zöldségnek piros, narancssárga és sárga színt kölcsönöznek. A karotinoidok magasabb szintje a szervezetben, ami az élénk színű növényi élelmiszerek aktív fogyasztására utal, összefügg a fokozott antioxidáns védelemmel, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével, valamint a bőr egészségének és az immunrendszer működésének javulásával.

A kísérlet eredményei szerint heti három adag fiatal sárgarépa, mint snack, elősegítette a bőr karotinoid-koncentrációjának jelentős növekedését. A sárgarépa multivitaminokkal való kombinálása tovább növelte e fitonutriensek szintjét.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a megfelelő táplálkozási szokások hatékonyan látják el a szervezetet létfontosságú tápanyagokkal és javítják az egészséget. A tanulmány eredményei szerint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében egy kis változtatást végezhet az étrendjében – növelheti a sárgarépa fogyasztását, és a hatás fokozása érdekében választhat étrend-kiegészítőket.

Elolvasom a cikket