Enyhítheti a demencia tüneteit az időseknél

A JAMA Neurology című folyóiratban közzétett tanulmány arra vállalkozott, hogy megvizsgálja a módosítható kockázati tényezők és a kognitív hanyatlás közötti összefüggést az agyi patológiák bizonyítékai alapján.

A kutatók azt mérték, hogy a résztvevők mennyire követték a MIND- és a DASH-diétát, amelyek növényi alapú ételeket, a sófogyasztás korlátozását és egészséges zsírok fogyasztását tartalmazzák. Emellett felmérték a béta-amiloid-szintjüket és az agyi patológia egyéb mutatóit is.

A tanulmány megállapította, hogy az egészséges életmód összefüggést mutatott az agy alacsonyabb béta-amiloid-terhelésével és jobb kognitív funkciókkal, függetlenül a neurológiai betegségek jelenlététől.

Yue Leng és dr. Christine Jaffe professzorok, akik nem vettek részt a tanulmányban, megjegyzik, hogy az egészségesebb életmód jobb kognitív képességekkel jár együtt, így ez a munka fontos lépés a demencia elleni küzdelemben.

Bár a tanulmány nem bizonyítja a közvetlen ok-okozati összefüggést, hangsúlyozza az életmódváltás fontosságát az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kialakulása kockázatának csökkentésében, valamint a már diagnosztizáltak tüneteinek enyhítésében.

Elolvasom a cikket