Ételek, amelyektől jól érzi magát az ember, és emelkedik a hangulata

A szakértő szerint, amikor valaki finom ételt eszik, akkor olyan neurotranszmitterek, mint a szerotonin és a dopamin szabadulnak fel, amelyek az agyunk jutalmazó rendszerének részét képezik – részt vesznek az örömszerzés, a motiváció és a viselkedés megerősítésének folyamatában.

„Jól érezzük magunkat, amikor finom ételeket eszünk, ellazulunk, ezért folyamatosan fogyasztunk bizonyos fogyásokat, hogy ezt az érzést megkapjuk” – áll a jelentésben.

Mint azonban kiderült, nem minden étel okozhat örömöt. Az emberek leginkább akkor érzik ezt, ha cukorban és zsírban gazdag ételeket fogyasztanak.
Az ilyen ételekben rengeteg kalória van, és ördögi körré válik, ha az étel az egyetlen módja annak, hogy támogassuk magunkat, és küzdjünk a stressz és a negatív érzelmek ellen.

Tanulmányok kimutatták, hogy az étel, a szex és a társas interakciók az élvezetszerzés néhány fő módja. Mindazonáltal fontos, hogy találjunk valamit, amely az ételeken kívül is örömöt és élvezetet okoz.
A dopamin felszabadításában az étkezés mellett segíthet:

  • a jó minőségű alvás (kellemes hőmérséklet, páratartalom, világítás, szép ágy és pizsama)
  • a testmozgás (a mindennapos séta máris hatni fog – a rendszeresség a lényeg)
  • a meditáció, a zenehallgatás, a célok elérése
  • barátokkal való találkozás és szocializálódás
  • dicséret (tehát dicsérje magát, a gyerekeket, a barátokat és a kollégákat)

Milyen ételeket fogyasszon, hogy javítsa a hangulatát?

Jobb, ha dióféléket, sajtot és vörös halat eszünk. Ezek az ételek hasznos vitaminokkal telítik a szervezetet, és javítják a hangulatot.
A banán is nagyon népszerű antidepresszáns. Ez a gyümölcs B-vitamint tartalmaz, amely fokozza a hangulatot, és javítja az általános közérzetet.
A zabpehely és a hajdinakása nagyon hasznos az érzelmi jóllét eléréséhez. Ezek a gabonafélék triptofánt tartalmaznak, amely emésztés közben szerotonint szabadít fel.

Elolvasom a cikket