Ez a népszerű ital kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, csökkentve azok hatékonyságát

De mint minden más gyógymód, ez sem használhat kivétel nélkül mindenkinek.
Kiderült, hogy egyesek számára ez az ital nemcsak haszontalan, hanem káros is lehet. Tehát kinek kell tartózkodnia a zöld tea fogyasztásától?

Hatás a gyomorra és az emésztőrendszerre:
A zöld tea tannint tartalmaz, amely irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Ezért a gyomorhurutban, gyomorfekélyben vagy nyombélfekélyben szenvedőknek kerülniük kell ezt az italt. A magas savtartalom ugyanis súlyosbíthatja e betegségek tüneteit, kellemetlen érzést és fájdalmat okozva.
Májproblémák:
Bár a zöld tea segíthet a szervezet méregtelenítésében, túlzott fogyasztása negatívan befolyásolhatja a májat.
A tea egyes összetevői ugyanis, különösen nagy mennyiségben, károsíthatják a májsejteket. A májbetegségben szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük.
Terhesség és szoptatás:
Terhes nőknek és szoptatós anyáknak ajánlott korlátozni a zöld tea fogyasztását. Koffeint tartalmaz, amely áthatolhat a méhlepényen és bekerülhet az anyatejbe, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat fejlődését vagy a baba egészségét. A mérsékelt fogyasztás, napi egy csészénél nem több, elfogadható, de jobb, ha előzetesen orvoshoz fordulunk.
A vér vasszintjére gyakorolt hatás:
A zöld tea csökkentheti a szervezet vasszintjét, ami különösen veszélyes a vérszegénységben vagy alacsony hemoglobinszintben szenvedők számára. A teában lévő tannin ugyanis megakadályozza a vas felszívódását az ételekből. Ezért ha vérszegénységre hajlamos, jobb, ha elutasítja a zöld teát, vagy nem étkezés közben issza.
Ellenjavallatok egyes betegségek esetén:
A zöldhályogban szenvedőknek kerülniük kell a zöld teát, mivel növelheti a szemnyomás mértékét, szintén tartózkodniuk kell ettől az italtól a ritmuszavarban vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek, mivel a szívre gyakorolt serkentő hatása miatt.
Gyógyszerkölcsönhatások:
A zöld tea kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, csökkentve azok hatékonyságát vagy mellékhatásokat okoz. Például csökkentheti a véralvadásgátlók hatékonyságát, vagy növelheti a mellékhatások kockázatát egyes antidepresszánsok esetében.
Mindenképpen konzultáljon orvosával, ha gyógyszereket szed és zöld teát szeretne fogyasztani.

Elolvasom a cikket