Megbuktak a németek

Törökország–Portugália (0–3) mérkőzés a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A helyszín Dortmund, 80 ezer néző előtt zajlik a küzdelem, majd sokszor megszakad a játék.

A helyszínen lévő nézők a hasukat fogva röhögnek, mert kisgyerekek rohannak be meccs közben a pályára, hogy szelfit készítsenek Cristiano Ronaldóval.

Testes biztonsági emberek rohannak a gazellaléptű gyerek után, aki éppen a kezdőkörben készíti a Ronaldóval közös fotográfiát. A portugál sztárjátékos ekkor még vigyorog, a gyerek az oldalvonal felé szalad. A tévénézők semmit sem látnak, a rendező ekkor elveszi a képet, mert ez az UEFA utasítása. Az álságos megoldás indoka: nem mutassunk rossz példát azoknak, akik még nem rohantak be a pályára. A két őr végre elkapja a lurkót, tepernék is le, de az utolsó pillanatban rájönnek, hogy ez felesleges egy 140 cm-es, 30 kilós gyerekkel szemben. Beletörődve legyintenek egyet, majd közrefogják a gyereket.

A meccs közben gyerekek rohantak a pályára, hogy szelfizzenek Cristiano Ronaldoval

A meccs közben gyerekek rohantak a pályára, hogy szelfizzenek Cristiano Ronaldoval

Fotó: Anadolu via AFP/Oguz Yeter

Vége a mérkőzésnek. Egyre többen özönlenek be a pályára. A sárga mellényesek egy ideig tehetetlenül nézik, majd megpróbálnak rendet rakni. Egy jól megtermett sárga mellényes hatalmas lendülettel érkezik a kezdőkörbe, ahol a portugál játékosok a meccs után gyülekeznek. Az őr nyújtott lábbal érkezik és rúgja le Goncalo Ramost. A videón mindez tökéletesen látszik, Cristiano Ronaldo döbbenten néz, nevetni nincs kedve. Szerencsére nem történik sérülés, a játékosok továbbsétálnak.

Mintha a rendezőknek nem lenne fogalmuk arról, mit kell egy ilyen helyzetben tenni. Mintha teljesen lemerevednének egy-egy kellemetlen szituáció során. Mintha félnének ezek az emberek, hogy rosszat húznak, hogy egy-egy elbaltázott lépés után előveszik vagy kirúgják őket.

Volt idő, amikor Németországot a fegyelem és a feltétlen engedelmesség mintaországának tartották. Nos, ezek az idők már elmúltak. Az Európa-bajnokságon látott események, a játékosok megdobálása, a török és a georgiai nézők összeverekedésének kezelése azt mutatta meg, hogy a németek a rendezés e fontos (vagyis legfontosabb kérdésében) elégtelenre vizsgáztak.

Ezeket a problémákat – természetesen – sem a rendező német szövetség, sem az UEFA nem kommentálja. Követik a régi jó bevált módszert, hogy amiről nem beszélünk, az nem történik meg. Szerintük. Nekünk, magyaroknak is volt ebben tapasztalatunk, amikor 2021-ben, a müncheni német–magyar csoportmeccs alatt egy szivárványos zászlót lengető félőrült rohangált a himnuszt hallgató magyar játékosok előtt.

Ezt persze mutatta a tévé, ekkor nem volt résen a szerkesztő és a rendező sem.

Ami a Belgium–Szlovákia mérkőzés alatt történt, az is érthetetlen ezen a szinten.

Ott egy videókamerát szorongató szurkoló rohant be és filmezte közelről a belgák sztárjátékosát, Kevin de Bruyne-t.

A Csehország–Törökország meccsen szinte a semmiből robbant ki a nézőtéren egy verekedés. Érdemes megnézni a videót, mert a biztonsági őrök közül egy sem bukkant fel a balhé közelében. Sőt, az őrök lent a pálya szélén bámulják az incidenst.

Miközben ugyanezen a meccsen azért állt a játék, mert a mérkőzés közben egy szurkoló rohant be a pályára.

De nem tudják megoldani azt sem, hogy a vesztes csapat szurkolói ne dobálják meg sörrel vagy műanyag poharakkal a játékosokat. Illetve ehhez nem is kell egy meccset elveszteni.

A szlovén játékosok rugdossák a pályára dobott söröspoharakat az UEFA Euro 2024 C csoportjának Szlovénia-Szerbia mérkőzésén a müncheni futballarénában 2024. június 20-án

A szlovén játékosok rugdossák a pályára dobott söröspoharakat az UEFA Euro 2024 C csoportjának Szlovénia-Szerbia mérkőzésén a müncheni futballarénában 2024. június 20-án

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az Anglia–Szlovénia találkozó után az angol drukkerek saját játékosaikat kezdték el dobálni,

miközben Gareth Southgate csapata éppen csoportelsőként zárta le az első három meccset az Eb-n. A rendezők meglepődtek és totálisan lefagytak, nem tudtak közbelépni.

Ugyanez volt a helyzet a Szlovénia–Szerbia mérkőzésen is, amint az alábbi képen is látni lehet.

A sörlocsolásban a skót, a szlovén és a szerb szurkolók jártak az élen. A rendezők semmit sem tudtak velük kezdeni, az UEFA is csak annyit, hogy a három ország szövetségét alaposan megbüntette.

A vasárnapi Anglia–Szlovákia (2–1) nyolcaddöntő szinte rendben ment le. Csak az angol drukkerek rugdostak néha be egy-egy labdát a pályára a meccs közben.

Elolvasom a cikket