Megmentette Bellingham Angliát a szégyentől

„Megmenekültek a haragtól” – olvasható a brit Express újság címlapján, hozzátéve, hogy Jude Bellingham szenzációs gólja elhallgattatja az angol válogatott Európa-bajnoki eddigi teljesítményét hangosan bírálókat.

Az egykori gólerős csatár, Alan Shearer, a BBC szakírója szerint Anglia bejutott a 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, és végül csak ez számít, de teljesítménye a 95 percig kétségbeejtő volt Szlovákia ellen.

„Arra gondoltam, hogy újra megismétlődik 2016-os Európa-bajnoki kudarc, amikor kínos vereséget szenvedtünk Izlandtól, de Jude Bellingham megmentett minket egy világklasszis teljesítménnyel. Egészen addig borzasztóan játszottunk, szinte semmi jele sem volt annak, hogy egyenlítő gólt szerezhetünk, egészen Bellingham bravúrjáig. Ez volt az első kapura lövésünk, amely beszédes negatív statisztika, ha figyelembe vesszük a játékosaink minőségét és az ellenfél szintjét. Angliának mindössze 86 másodperce volt, hogy megkímélje magát a Szlovákia elleni vereség miatti megaláztatástól, amely minden bizonnyal Gareth Southgate szövetségi kapitány bukását jelentette volna” – írta Shearer.

A mérkőzés hőse, Bellingham – aki szombaton ünnepelte a 21. születésnapját – a meccs utáni sajtótájékoztatóján elmondta: „Az angol válogatottban játszani az egyik legbüszkébb feladat egy labdarúgó karrierjében, de gyakran nagyon nehéz. A szurkolok sokat várnak tőlünk, s ez nagy terhet jelent számunkra. Annyira keményen dolgoztunk ezen a meccsen is, de az utolsó pillanatig semmi sem sikerült. Nem jó hallani a szurkolók kritikáját, mert mi mindent megteszünk a sikerért.”

A hosszabbítás első percében győztest gólt szerző Harry Kane különleges pillanatok közé sorolta Bellingham egyenlítő találatát: „Ez volt hazánk történetének egyik legfontosabb gólja. Jude remek játékos. Keményen dolgozik a csapatért, és a nagy pillanatokban feljebb lép.”

Az angol középpályás, Declan Rice elismerte, hogy hatalmas nyomás alatt játszottak. „Felnézel az órára a 95. percben, és arra gondolsz, hogy kieshetünk. De vannak játékosok, akik mindig hisznek abban, hogy kapunk még egy esélyt. Nagy pillanat volt az az ollózás egy 21 éves játékostól, nagyon nagy merészség kell egy ilyesmihez. Az emberek nem értik, min kell keresztülmenned, hogy túllépj a határon. Megvan az összetartozás, ezt ma este is bebizonyítottuk. Meg fogunk halni egymásért, s mindent megteszünk, hogy megvédjük a kapitányt, hogy megvédjük egymást. Tehát büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a küzdelemnek. Folytathatjuk, mindent beleadunk” – ígérte az Arsenal játékosa.

Anglia szombaton Svájccal mérkőzik a düsseldorfi negyeddöntőben.

Elolvasom a cikket