Miről árulkodik az ingadozó testsúly, a rossz közérzet és hiányzó nyári csúcsforma?

Könnyen lehet, hogy az anyagcserénk sebességét szabályozó hormonokért felelős pajzsmirigy rendellenes működése a felelős mindezekért.

Bartók Róza, a SynLab orvosa szerint a nyakunk elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, alig egy milliméter átmérőjű, kétlebenyes pajzsmirigyünk működési zavarának számos oka lehet: öröklött hajlam, környezeti tényezők, mint a jódhiány, fertőzések, ionizáló sugárzások, vegyi anyagok, stresszes életmód, de akár a dohányzás is állhat a háttérben.

Beszélhetünk pajzsmirigy-alulműködésről, túlműködésről és „normofunkcióról”. Utóbbi szerkezeti elváltozást jelent, de a hormontermelést nem érinti.

Túlműködés esetén a leginkább jellemző panaszok a fogyás, az izzadás, a szapora szívverés, a ritmuszavarok, az izgatottság, a hasmenés, remegés, valamint az alvászavarok. Alulműködés esetén viszont pont ezeknek az ellenkezője mutatkozik a szervezetben: hízás, száraz bőr, fázékonyság, fáradtság, akár depresszió, székrekedés is.

Hasonló tünetekkel járnak az autoimmun pajzsmirigybetegségek is, amelyek közül a leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis, amely a nyugati országokban élő lakosság tíz százalékát is érintheti. Előfordulási aránya a nők körében magasabb, illetve életkorral növekszik. Genetikai és környezeti faktorok egyaránt okozhatják a betegség kialakulását, az autoimmun gyulladás következtében pedig károsodás jön létre a pajzsmirigyben, így okozva tüneteket.

A pajzsmirigy rendellenes működésének esélye csökkenthető például azzal, hogy a táplálkozásunk során odafigyelnünk az elegendő vas-, jód-, szelén-, cink-, valamint D-vitamin-bevitelre. Kerülendőek az étrendi vegyi anyagok. Ennek egyik legegyszerűbb, de talán nem mindenki számára nyilvánvaló módja, hogy ne melegítsünk műanyag edényben ételt.

A stresszes életmód káros hatásainak ellensúlyozásával is sokat tudunk tenni az egészségünkért.

Rendszeres sportolással nemcsak számos betegséget tudunk megelőzni, de segítségünkre lehet a kívánt testsúly elérésében is. Utóbbira hatással vannak a pajzsmirigyhormonok is, amelyek az anyagcsere-folyamatok megfelelő működésében alapvető szerepet játszanak.

A csökkent pajzsmirigyfunkció ezért hízást, a -túlműködés pedig fogyást okozhat. Hirtelen testsúlyváltozás esetén ezért érdemes kivizsgáltatni ezeket az okokat. Amennyiben a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll a háttérben, szakorvosi vizsgálatot követően elsődleges a gyógyszeres kezelés beállítása, amellyel megelőzhető a további testsúlyváltozás. Mindemellett azonban nem elhanyagolhatók az étrendi változtatások: dietetikus szakember tud segíteni egy pajzsmirigy egészségét, megfelelő testsúly elérését is támogató, személyre szabott étrend összeállításában.

Elolvasom a cikket