Mit igyunk meleg időben? – Nem a víz a legjobb megoldás

Mi az a hidratálás?

A megfelelő hidratálás, különösen meleg időben vagy sportolás közben, nagyon fontos a szervezet egyensúlyának fenntartásához. Az emberi test főként vízből áll. A test hidratálása segít fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, táplálja a sejteket és hidratálja az ízületeket, segít megelőzni a fertőzéseket, valamint támogatja a szív, a vese és a belek működését.

A hidratálás azonban nemcsak a folyadékok pótlását és egyensúlyban tartását foglalja magában, hanem azok megtartását is a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy az ital fogyasztásának előnyei nem vesznek el gyorsan a vizeléssel.
Időnként iszunk, de a szervezetünkből folyamatosan vizet veszítünk. A forró napokon még inkább. Ezért meleg időben a szokásosnál is több folyadékot kell inni, azaz napi három-négy literrel.

Mit igyunk meleg időben? Ez az ital jobban hidratál, mint a víz

A skóciai St. Andrews Egyetemen végzett tanulmány szerint nem a víz a leghidratálóbb ital.

A kísérletben csaknem kilencven egészséges és kellően hidratált felnőtt vett részt. A skóciai tudósok kiszámították a különböző italok hidratáltsági indexét, figyelembe véve, hogy az adott folyadék mennyi vizet biztosít, és az milyen gyorsan ürül ki a vizelettel.

Minden résztvevő fél órán keresztül egy liter vizet vagy más italt ivott, majd ellenőrizték, hogy négy óra alatt mennyi vizeletet ürítettek.

Ez a tanulmány sok mindent elmond arról, amit már eddig is tudtunk: az elektrolitok, például a nátrium és a kálium elősegítik a jobb hidratáltságot, míg az italokban lévő kalóriák lassabb gyomorürülést és ezáltal lassabb vizeletürítést ösztönöznek.

A vizsgálat eredménye meglepő, hiszen kiderült, hogy a tej jobban hidratálja a szervezetet, mint a víz. Ez mind a sovány, mind a teljes tejre igaz volt. Ennek oka, hogy cukrot (laktózt), fehérjét és zsírt tartalmaz, amelyek segítenek lassítani a folyadék kiürülését a gyomorból, és hosszabb ideig hidratáltak maradhatunk. Emellett a benne lévő nátrium visszatartja a vizet a szervezetben.

Elolvasom a cikket