Mit tegyünk, ha szomorúak vagyunk?

Szirtes Györgyi
2024. július 1. hétfő. 7:28

A szomorúság normális érzelem, és segít nekünk a boldogságot is értékelni. Amikor a hangulatunk végül a szomorúságról a boldogság felé változik, a kontraszt érzése növeli a hangulat élvezetét.

Engedje meg magának, hogy szomorú legyen. Ha úgy érzi, akkor sírjon nyugodtan. Figyelje meg, hogy a könnyek elállása után megkönnyebbülést érez-e.

Írjon naplóba, hallgasson zenét, töltsön időt a barátaival vagy a családjával, vagy rajzoljon, hogy kifejezze a szomorúság érzését.

A szomorúság esetenként depresszióba fordulhat. Ha olyan tüneteket tapasztal, mint a szomorúság vagy az üresség érzése, a korábban élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés hiánya, jelentős súlycsökkenés vagy -növekedés, az étvágy csökkenése vagy növekedése, az álmatlanság, a nyugtalanság, az ingerlékenység, a fáradtság vagy az energiavesztés, a reménytelenség és bűntudat érzései, a gondolkodás- vagy koncentrációképtelenség, a határozatlanság vagy a visszatérő halálgondolatok, akkor érdemes minél hamarabb segítséget kérni.

Mindenki szomorú néha. Természetes, amikor olyan pillanatokat élünk át az életben, amelyek nyomasztanak, felzaklatnak vagy akár megbántanak.

A depresszió a szomorúságról is szól, de ennél jóval többről is. A klinikai depresszió egy mentális egészségi állapot, amely számos tünettel jár. Ezek közé a tünetek közé tartozhat, hogy állandóan kimerültnek érzi magát, elveszíti az érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amelyeket általában élvez, vagy halál- és öngyilkossági gondolatai vannak. A depressziós epizódok legalább két hétig tartanak egyhuzamban. Kiválthatja őket egy szomorú esemény, vagy látszólag a semmiből is előjöhetnek.

A fizikai változások is befolyásolhatják a hangulatát. Néhány példa erre a pubertáskor vagy a menopauza miatti hormonális változások vagy bizonyos orvosi kezelések vagy állapotok. Ha úgy gondolja, hogy depressziós lehet, érdemes orvosával átnézetnie a szedett gyógyszereit, és megvizsgálni a pajzsmirigy- és egyéb hormon szintjét.

A jó hír az, hogy a depresszió kezelhető. Szakszerű segítséget kérhet orvosától vagy terapeutától, de sok mindent tehet saját maga is, például életmódbeli változtatásokat vagy önsegítő eszközöket használhat. Ezek a lépések akkor is hasznosak lehetnek, ha csak szomorúnak érzi magát, és nincs klinikai depressziója. Azzal is kezdheti, hogy többet megtud arról, mi a depresszió, mi okozza, és hogyan kezelik.

Elolvasom a cikket