Orbán Viktor: A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában

Orbán Viktor a megbízott belga miniszterelnöktől vette át az EU soros elnöki tisztségét. „Nem túl jó jel olyan embertől átvenni az uniós tisztséget, aki belebukott az elnökségbe. De Belgium jó munkát végzett az elmúlt hat hónapban, a spanyolok, belgák és mi egymástól vesszük át a munkát és a dossziékat is, ezért elmondhatom, hogy jó munkát végzett. Az én helyzetem más, 45 százalékos választási győzelmet könyvelhetünk, joggal érezhetjük, hogy a kormány iránti bizalom megerősítést kapott és ezzel a lendülettel kezdhetjük meg a munkát” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő felsorolta, hogy milyen hivatalos programok lesznek az EU-elnökség alatt.

„Változtatni kell, ezt a választók üzenték, ezért el is indítottunk egy új európai képviselő csoportot, ami hihetetlen tempóban nő. A siker oka, hogy az EU vezetőo nem tudták elfogadni a változásra való igényt, ez bennünket, akik változást akarunk, még inkább megerősít, hamarosan a miénk lesz a második legerősebb képviselői csoport” – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: öt éve Manfred Webert jelölték az Európai Bizottság élére, ezt pedig mindenképpen meg kellett akadályozni magyarellenessége miatt. Azt mondta, nem akar a magyarok szavazatával elnök lenni, ez nekünk muníciót adott. Egy országot nem lehet sértegetni, nem lehet lekezelni, én ki is álltam az országért és így nem lett Weber bizottsági elnök. Ursula von der Leyen abban a pillanatban jobb választásnak tűnt. Ma már szeretnénk egy jobb képességű politikust ennek a testületnek az élére, ezért szavaztam a minap ellene, hogy a Bizottság elnöke maradjon” – idézte fel a miniszterelnök.

Elolvasom a cikket