Öt bútordarab, ami sokkal kényelmesebb, mint amilyennek tűnik

Mitől kényelmes egy bútor?

Ahány bútor, annyiféle elvárás létezik a kényelemmel szemben. Egy dolog azonban biztos: egy jó bútor ergonomikus. Vagyis úgy tervezték meg és gyártották le, hogy igazodjon az emberi test adottságaihoz, támogassa annak egészségét, és figyelembe vegye a használat speciális jellegzetességeit. Ergonomikusnak tekinthetünk például egy irodai széket, ha megtámasztja a derekat és a fejet, és segíti a helyes testtartást ülés közben.

A kényelem kérdéséhez tartozik az is, hogy milyen anyagból készült az adott bútor. Biztosan jól érezzük majd magunkat egy olyan fotelben vagy hintaszékben, amit kellemes, puha, ugyanakkor strapabíró és könnyen tisztítható anyaggal vontak be. Ugyanakkor zavaró lehet, ha például egy íróasztalnál a felület érdes vagy éppen túlságosan fényes, csúszós. A méret legalább ilyen fontos. Nem találjuk majd kényelmesnek azt az ágyat, amiről lelóg a lábunk, vagy azt a szekrényt, amiben nem férnek el a ruháink.

Végül említsük meg, hogy egy kényelmes bútor praktikus is egyben. Tehát egy íróasztal rendelkezik fiókkal vagy kis polcokkal, amiket tárolásra használhatunk, míg egy kanapé esetleg kinyitható, hogy fekvőhelyként is szolgáljon. Ezzel együtt a kényelem erősen szubjektív, hiszen mindannyian mást és mást értünk alatta.

5 bútordarab, ami igazi kényelmet nyújt

Most pedig vegyük sorra, hogy melyek azok a bútorok, amelyek sokkal kényelmesebbek, mint az elsőre gondolnánk!

Állítható magasságú asztal

Aki napi nyolc vagy több órát tölt egy íróasztal mögött, az pontosan tudja, hogy milyen fontos, hogy a monitor, a billentyűzet és az egér pont megfelelő magasságban legyen. Ellenkező esetben görnyedten fogunk ülni, ami egyenes utat jelent a derékfájáshoz és más problémákhoz. Talán nem gondolnánk, hogy egy állítható asztallal ezek a problémák megoldódnak, pedig igenis így van! Tetszőleges magasságba hozhatjuk az eszközöket, így mindig ideális körülmények között dolgozhatunk. Sokan egyenesen arra esküsznek, hogy időnként felállva dolgoznak, ami szintén jót tesz az egészségnek.

Szabályozható fényerejű lámpa

Egy bútor, amiről tényleg nem gondolnánk, hogy bármilyen extra kényelmet adna az életünkhöz. Pedig egy állítható fényerejű lámpa igenis képes befolyásolni a komfortunkat és a közérzetünket. Miért kéne például fényárban dolgoznunk, tévét néznünk vagy összebújnunk a párunkkal? Sokkal jobb, ha ilyenkor lejjebb tudjuk csavarni a fényerőt, hogy az illeszkedjen a hangulathoz. Az ilyen lámpákon ráadásul többnyire a fény színét, melegségét is szabályozni tudjuk a még jobb hatás érdekében.

Kanapéágy

Alighanem mindannyiunknak vannak rossz élményei egy kanapéágyon eltöltött álmatlan éjszakáról. Tagadhatatlan, hogy egy rossz minőségű kanapéágy komolyan próbára tesz minket, ezzel szemben a modern bútorok nagyon is kényelmesek. Sokszor épp olyan fekvési élményt nyújtanak, mint egy franciaágy, praktikumban pedig egyenesen verhetetlenek. Kevés helyet foglalnak, napközben ülőalkalmatosságként használhatók, és még mutatósak is.

Hintaszék

Egy igazi klasszikus, ami reneszánszát éli napjainkban. Ideje elfelejteni az ódon, nyikorgó és kényelmetlen hintaszékeket. Az újabb darabok már igazán kielégítenek minden igényt. Sokszor teljesen párnázottak, állítható a háttámlájuk és modern színekben pompáznak. Egy hintaszékben egészen más élmény a tévézés, az olvasás vagy a beszélgetés. Azt pedig talán nem kell ecsetelni, hogy a hintázás nyugtató hatású, ami különösen fontos napjaink stresszes világában.

Bárszék

Támla nélküli szék, ami ráadásul még magas is? Hogy lehetne ez kényelmes? Jogos kérdések ezek, pedig csak át kell gondolnunk, hogy mire is használunk egy bárszéket. Kétségtelen, hogy nem alkalmas arra, hogy órákat üldögéljünk rajta. Ha viszont csak gyorsan bekapnánk a reggelit, meginnánk egy kávét vagy megennénk egy falat sütit, akkor a helytakarékos bárszék nagyon is jó választás, hiszen praktikus és mutatós!

Fektessünk be a kényelembe!

Minden bútorválasztásunkat alapos mérlegelés előzi meg, és ilyenkor a büdzsénk az egyik legmeghatározóbb tényező. Nem kétséges, hogy a minőségi, ergonomikus és igazán kényelmes bútorok némileg drágábbak, mint a hagyományos termékek, cserébe viszont többet is kapunk a pénzünkért. Nem csupán azért, mert ezek a bútorok tartósabbak és strapabíróbbak, azaz ritkábban kell cserélni őket.

Hanem azért is, mert az egészségünk megóvásáért érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Egy állítható asztal vagy egy szabályozható fényerejű lámpa, esetleg egy hintaszék a testi és lelki jólétünkért is sokat tesz. Hosszú távon tehát mindenképpen ezekkel a termékekkel járunk jól.

Elolvasom a cikket