Sörfogyasztás és egészség

Eib Zoltán
2024. július 1. hétfő. 12:02

Az elmúlt évtizedek kutatásai azonban arra is rámutattak, hogy a mértékkel fogyasztott sör számos egészségügyi előnnyel járhat. Több tanulmány is kimutatta, hogy a mérsékelt sörfogyasztás csökkentheti például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A sör több mint egyszerű alkoholos ital; különféle tápanyagokat is tartalmaz, amelyek bizonyos egészségügyi előnyökkel járhatnak. A sör főbb tápanyagaiközöttB-vitamint, például B2-vitamint (riboflavin) és B6-vitamint (piridoxin) találhatunk számos ásványi anyag mellett, mint például kálium, magnézium és foszfor. A komló és a maláta antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szabadgyökök semlegesítésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos nemzeti egészségügyi szervezet szerint a férfiak számára az ajánlott napi sörmennyiség nem haladhatja meg a két pohár sört. Ez körülbelül 400-500 milliliternek felel meg, amely nagyjából 20-24 gramm alkoholt tartalmaz. A nők számára az ajánlott napi sörmennyiség alacsonyabb, legfeljebb egy pohár sör, amely körülbelül 250-300 milliliternek, azaz 10-12 gramm alkoholnak felel meg. Az Európai Kardiológiai Társaság 2011-es tanulmánya szerint a mérsékelt sörfogyasztók esetében 25 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki szívkoszorúér-betegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

A sörben található polifenolok antioxidáns hatásúak, amelyek elősegítik az érfalak rugalmasságának megőrzését, és javítják a vérkeringést. Egy 2016-os olasz tanulmány szerint a napi egy pohár sör fogyasztása 31 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát. A sör gazdag szilíciumforrás, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A Tufts Egyetem kutatása megállapította, hogy a mérsékelt sörfogyasztók csontsűrűsége jelentősen magasabb volt, mint a nem fogyasztóké. Ez különösen fontos az idősebb felnőttek számára, akiknél nagyobb a csontritkulás kockázata. A sör diuretikus hatása segíthet megelőzni a vesekő kialakulását. Egy finn tanulmány szerint a mérsékelt sörfogyasztás negyven százalékkal csökkentheti a vesekő kockázatát. A sör magas víztartalma növeli a vizeletmennyiséget, amely segíti a méreganyagok és a kalcium kiürülését a szervezetből. A sör elősegíti az emésztést azáltal, hogy serkenti az emésztőnedvek termelődését. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy a sör fogyasztása javíthatja a bélműködést, és csökkentheti a székrekedést. A sörben található rostok hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához.

A sör B-vitaminokban gazdag, amelyek kulcsfontosságúak az anyagcsere és az idegrendszer működéséhez. Német kutatók szerint a mérsékelt sörfogyasztás a napi B6-vitamin szükségletünk akár húsz százalékát is fedezheti. Ezenkívül a sör tartalmaz káliumot, magnéziumot és cinket is, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.

A sör fogyasztása mérsékelt mennyiségben segíthet csökkenteni a stresszt és az idegi feszültséget. A sörfogyasztók kevésbé hajlamosak a stresszre és a szorongásra, mint azok, akik nem fogyasztottak sört. A sör nyugtató hatása hozzájárulhat a relaxációhoz és a jó hangulathoz.

Fontos hangsúlyozni, hogy a sörfogyasztás előnyei csak a mértékletességgel párosulva érvényesülnek. A sör, mint bármely alkoholos ital, függőséget okozhat. Az alkoholizmus súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a májkárosodást, a szívbetegségeket és a mentális problémákat is. A sör kalóriatartalma hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, különösen akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Egy korsó sör körülbelül 150-200 kalóriát tartalmaz, amely hozzájárulhat az elhízás kockázatának növekedéséhez. A túlzott sörfogyasztás növeli a különböző betegségek kockázatát, például a magas vérnyomás, a stroke és a különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. A túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, mint például májbetegségek, magas vérnyomás és különböző daganatos megbetegedések.

Nyilvánvaló, hogy az sem közömbös, hogy milyen minőségű sört iszunk. A sör minőségét az alapanyagok tisztasága és frissessége, a sörfőzési folyamatok precizitása, valamint a tárolási és érlelési körülmények határozzák meg. A kézműves sörök általában magasabb minőséget képviselnek, mivel nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre. Az ipari sörök ezzel szemben egyenletes ízűek, de kevésbé komplexek. A jó minőségű sör friss, kiegyensúlyozott ízprofilú és megfelelően tárolt.

Ha csak sörön élnénk, talán vidámabbak lennénk, hiszen a sör sokak számára örömforrás. Elképzelhető, hogy a sörfogyasztók társasági élete felpezsdülne, hiszen mindenki szeretne részt venni egy jó sörözésben. De vajon meddig tartana ez a boldogság? Valószínűleg nem sokáig, mert az egészségügyi problémák hamar elnyomnák az örömöt. Vicces elképzelni, hogy a sör válhatna az új kenyérré, de ez nem igazán praktikus. A kenyér legalább laktató, és nem okoz fejfájást másnap. A sörön élés inkább tűnik egy bohókás ötletnek, mint valódi életmódnak. Bármennyire is szeretjük a sört, az életünket nem alapozhatjuk kizárólag erre az italra. Bár a sörfogyasztásnak megvannak a maga előnyei, mértékkel és tudatossággal kell élveznünk. Az egészséges étrend és életmód kulcsa a változatosság és a mértékletesség. Tehát élvezhetjük a sört, de ne feledkezzünk meg a kiegyensúlyozott táplálkozásról és az aktív életmódról sem!

Elolvasom a cikket