Sulyok Tamás: A szuverenitás virtusa gyakran mentette meg rossz sorsától a magyart

MH/MTI
2024. július 1. hétfő. 22:25

Sulyok Tamás az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége alkalmából a brüsszeli Liszt Intézetben közölte: Brüsszelben a kompromisszum művészetét lehet megtanulni. Ahogyan a belgák nem, vagy sokszor alig értik meg egymást Belgiumban, ugyanígy vannak egymással az európaiak is.
„De a végén mindig kompromisszumra kell törekedni, anélkül valószínűleg egyetlen nép, egyetlen nemzet sem életképes” – vélekedett a köztársasági elnök.

Szavai szerint magyarként nem csupán Magyarországon lehet élni, hiszen – idézte fel – nem egy olyan időszaka akadt a magyar történelemnek, amikor elhagyni kényszerültek hazájukat a magyarok.
„Viszont magyarként bárhol tudunk élni, azaz mindenhol megtaláljuk a mieinket, és honfitársainkkal szoros köteléket, közösséget alkotunk. A magyar ember olyan, hogy bárhol a világban képes közösséget létrehozni honfitársaival” – fogalmazott.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a magyarok mindenhol ott vannak a világban. Talán nincs a földkerekségnek olyan rejtett zuga, ahol ne lehetne magyar szóra bukkanni. Mint ahogyan a magyar nép sokrétű tehetsége is világszerte híres – hívta fel a figyelmet.
Ezzel összefüggésben Magyarország tavaly kitüntetett Nobel-díjas tudósait, Karikó Katalint és Krausz Ferencet említve Sulyok Tamás hangsúlyozta: ők, noha a külföldi szakmai érvényesülés lehetőségei miatt hagyták el Magyarországot, sosem felejtették el hazájukat. Megtartották és ápolták magyarságukat. Mindketten hatalmasat alkottak, és amikor sikert értek el, hazataláltak – mondta.
„Csodálatos példái ők annak, miként találhatja meg személyes sikere útját az ember külföldön úgy, hogy a hazavezető utat se feledje” – fogalmazott.

Ez nemcsak a fizikai visszatérést jelentheti, hanem szellemi és lelki visszatalálást is – tette hozzá.
Sulyok Tamás végezetül a brüsszeli, 1958-as világkiállítás magyar szakácssikereire emlékeztetve kiemelte: „Mi, magyarok jók vagyunk sütésben, főzésben. Ha tetszik, mindig kifőzünk valamit Európa brüsszeli konyhájában is.”

Elolvasom a cikket