A NATO tervet készített Ukrajna számára arra az esetre, ha Trump visszatérne

A NATO létrehoz egy új parancsnokságot a németországi Wiesbadenben, amely koordinálja Kijev katonai felszereléseinek szállítását és az ukrán csapatok kiképzését. Ezeket a lépéseket a július 9-11-i washingtoni csúcson jelentik be.

Az Egyesült Államokból és más országokból mintegy 700 katonát telepítenek Wiesbadenbe. Ezek az egyenruhások veszik át a küldetés nagy részét, amelyet az amerikai hadsereg az ellenségeskedések 2022 februári kezdete óta hajt végre. A kijevi tisztviselő Ukrajnának a katonai szektor modernizálására és a nem katonai támogatásra vonatkozó hosszú távú igényeire összpontosít.

Amerikai illetékesek szerint ezek a lépések lehetővé teszik a nyugati országok Ukrajna katonai támogatására irányuló erőfeszítéseinek jobb összehangolását, és a jövőben az ukrán hadsereget is jobban hasonlítják a NATO hadseregéhez. A terveket több hónapig készítették elő, de a munkálatok felgyorsultak, miután Joe Biden amerikai elnök június 27-én sikertelenül szerepelt a Trumppal folytatott vitában.

Az Egyesült Államok korábbi állandó NATO-képviselője, Ivo Daalder szerint a döntést azért hozták meg, mert „meg kell védeni az Ukrajnát megsegítő erőfeszítéseket Trumptól”. Megjegyezte: korábban az ukrán csapatok kiképzését az Egyesült Államok koordinálta, most pedig a NATO lesz a felelős ezért. Ezért, ha Trump megnyeri a novemberi választásokat, ha úgy dönt, hogy csökkenti Ukrajna támogatását, mindez nem befolyásolja az ukrán fegyveres erők felkészülését – mondta a diplomata.

Zelenszkij 2022. szeptember 30-án nyújtotta be az ország NATO-csatlakozási kérelmét. Június 30-án a The Philadelphia Inquirernek adott interjújában azt a véleményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok nem támogatja, hogy Kijev most meghívást kapjon a szövetségbe, nehogy „irritálja” Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az orosz hatóságok az ország biztonságát fenyegető veszélynek látják a NATO katonai infrastruktúrájának európai bővítését. Putyin a 2022-es ellenségeskedések egyik okának nevezte Ukrajna csatlakozási szándékát a blokkhoz.

Elolvasom a cikket