Bölcsebbek leszünk a bölcsességfogtól?

Dömök Ágnes
2024. július 3. szerda. 4:33

A bölcsességfogak az alsó és a felső maradandó fogsor legutolsó elemei. A nagyőrlők közé tartoznak, úgy is hivatkoznak rájuk, mint felső vagy alsó harmadik nagyőrlő. A maradandó fogak közül legutoljára törnek át a fogínyen és fejlődnek ki, ez fiatal felnőtt korban jellemző, innen a bölcsességfog elnevezés. Ez általában 18-20. életévben történik meg, azonban ettől a kortól növekedésük akár több évvel is eltérhet. A legtöbb felnőtt ember négy bölcsességfoggal rendelkezik.

A bölcsességfogak a leggyakrabban panasz- és problémamentesen fejlődnek ki, de áttörésük bizonyos esetekben fájdalmas és elhúzódó folyamat is lehet. A későn kibújó bölcsességfogak helyileg kisebb gyulladást okoznak, enyhe fertőzések léphetnek fel, illetve az újonnan áttörő fogak nyomást gyakorolhatnak a szomszédos fogakra. Ilyenkor különösen figyelmet kell fordítani a rendszeresen végzett megfelelő fogápolásra és szájhigiéniára, az érintett terület fogkefével és fogkrémmel, illetve fogselyemmel való megtisztítására. Ezekkel eltávolíthatók a felrakódott szennyeződések, esetleges ételmaradékok.

A szájvíz használata ugyancsak csökkentheti a panaszokat. Segíthet még a langyos, sós vízzel történő óvatos, 1-2 percig tartó enyhe öblögetés. Ilyenkor nem kell a vizet lenyelni, a végén ki kell azt köpni. Kis törölközőbe csavart jégakku vagy hideg-meleg terápiás párna az érintett arcterületre való helyezése szintén csillapítja a fájdalmat, de akár vény nélkül kapható fájdalomcsillapító bevételére is szükség lehet. A panaszok elhúzódása vagy súlyosbodása esetén forduljon fogorvosához és mielőbb egyeztessen egy sürgősségi időpontot.

Minden embernek van bölcsességfoga?

A felnőttek többségének négy bölcsességfoga van, de minden ötödik embernél előfordulhat, hogy legalább egy bölcsességfog nem fejlődik ki vagy nem töri át a fogínyt.

Impaktált bölcsességfog

A bölcsességfogak esetében gyakori jelenség, hogy fejlődésük során nem illeszkednek a fogsor ívébe vagy visszamaradnak a fogíny áttörésében. A jelenséget, amikor valamelyik fog áttörése nem következik be, mert valami akadályozza, impakciónak nevezik. Leggyakrabban az alsó és a felső bölcsességfog impaktálódik és marad vissza az állcsontban, de a jelenség előfordul a felső szemfogaknál és kisőrlőknél is. Ilyen esetekben orvosi beavatkozásra lehet szükség és az át nem tört vagy csak részlegesen áttört bölcsességfogakat el kell távolítani.

Elolvasom a cikket