Csökken a Zelenszkijbe vetett bizalom

A felmérést a júliusra tervezett washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt végezték. Eredményei szerint a megkérdezettek 40 százaléka úgy véli, hogy Zelenszkij „helyesen cselekszik” külpolitikai kérdésekben, míg 48 százalék ellenkező véleményen van.

A kutatószervezet szerint Zelenszkij hitelessége Európa és Észak-Amerika számos országában „jelentősen csökkent”. A politikus megítélése Lengyelországban (48 százalék idén a tavalyi 70 százalékhoz képest), Hollandiában (66 százalék a tavalyi 73 százalékhoz képest), Németországban (54 százalék a tavalyi 61 százalékhoz képest), Spanyolországban (48 százalék a tavalyi 55 százalékhoz képest) és Franciaországban (43 százalék a tavalyi ötven százalékhoz képest) esett a legnagyobb mértékben.

Ugyanakkor a szövetség országaiban nincs egyetértés a Kijevnek nyújtott katonai segítség mértékét illetően. Így a megkérdezett amerikaiaknak csupán egynegyede véli úgy, hogy az ország megfelelő mértékű támogatást nyújt Ukrajnának, míg például Magyarországon ez az arány eléri a 61 százalékot.

A felmérést idén január és május között végezték a NATO-országok több mint 44 ezer felnőtt állampolgára körében. A felmérés eredményeinek hibahatára mintegy két százalékpont.

Elolvasom a cikket