Egyre több emberen jelennek meg a tünetek

A diszgráfia nem fogyatékosság vagy betegség, és általában nem jár együtt alacsonyabb intellektussal.

A diszgráfia legfőbb tünetei

Az írás összetett folyamat, így a diszgráfiának is sokféle jele lehet.

Diszgráfia esetén problémás lehet:

· az írás olvashatósága, a betűk formálása,

· a betűk méretének és a szóközöknek egyenletesen tartása,

· a helyesírás,

· az írás sebessége,

· a nyelvtan megfelelő használata,

· az érthető fogalmazás,

· a szavak jó sorrendben való leírása,

· a finommotoros mozgások,

· a tollfogás.

Előfordulhat betűtévesztés, betűcsere, betűk kihagyása, illetve egyes szavak kihagyása a mondatokból. A diszgráfiában érintettek szóban általában jól fogalmaznak.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyermekénél a fenti tünetek észlelhetők, forduljon tanárához, óvodapedagógusához, aki a pedagógiai szakszolgálathoz irányítja.

A diszgráfia kiváltó okai

A zavar oka nem ismert. Az írás bonyolult, sok agyi funkciót igénybe vevő feladat, bármelyik terület érintettsége okozhat problémát. Családi halmozódást is megfigyeltek a zavarral kapcsolatban.

A diszgráfia gyakran jelentkezik más zavarokkal együtt:

· ADHD (figyelemzavaros hiperaktivitás zavar),

· diszlexia, diszkalkulia.

Egyes betegségek is kiválthatnak szerzett diszgráfiát, amely nem tanulási zavar, hanem az agy károsodásának (fejsérülés, agyat károsító betegség) következménye.

A diszgráfia lehetséges szövődményei

A diszgráfia nehezíti a tanulást. A kudarcélmények miatt az érintettek olyan következményekkel szembesülhetnek, mint a szorongás vagy a depresszió.

A diszgráfia diagnosztizálása

Az első jeleket általában a szülők és a pedagógusok észlelik. A diagnózis érdekében a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálathoz kell fordulni.

A diszgráfia kezelése

A kezelés annál sikeresebb, minél hamarabb elkezdődik a fejlesztés. A kezelési terv alapján több szakember is részt vesz a munkában. Súlyosabb esetben a tanuló felmentést kaphat helyesírásból, de ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztés abbamarad.

Mit tehet otthon?

A diszgráfiás gyermeknek sok biztatásra, dicséretre van szüksége, és fontos, hogy olyan tevékenységeket is végezzen, amelyek sikerélménnyel párosulnak.

A diszgráfia megelőzése

A diszgráfia oka nem ismert, így a megelőzésének sincs ismert módja. Óvodáskorban viszont már mutatkozhatnak jelek arra, hogy egy gyerek érintett lesz, ilyenkor mielőbbi fejlesztés javasolt.

Elolvasom a cikket