Ha ilyen állapotban fogyasztja ezt a gyümölcsöt, kómába kerülhet

Jekatyerina Sztaszjuk táplálkozási szakértő felsorolt pár veszélyes egzotikus gyümölcsök, mint amilyen ackee is. Ennek az örökzöld fának a gyümölcsét Jamaica nemzeti gyümölcsének nevezik, ami külsőleg egy nagy, sárga-piros színű körtére hasonlít – írta a sport-express.ru

A helyiek azonban tudják, hogy az ackee mérgező lehet, ha korán szedik. A gyümölcs csak akkor fogyasztható, ha a gyümölcs már érett, és magától teljesen szétnyílik.

„Az érett gyümölcsök megrepednek, nagy magjaik és fehér pépük láthatóvá válik” – tette hozzá a szakértő.

Sztaszjuk szerint az ackee fő veszélye a mérgező hipoglicin. Ha valaki megmérgeződik vele, hányni kezd vagy májmegnagyobbodás lép fel. Egyes esetekben a veszélyes anyag miatt akár kómába is kerülhetünk. A méreganyag hatásának további csökkentésére a gyümölcs hőkezelését, vízben való forralását ajánlják.

„Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöt mérsékelt mennyiségben fogyasszuk – naponta legfeljebb egyet” – hangsúlyozta a szakértő.

Azt is hozzátette, hogy az ackee négy év alatti gyerekek nem fogyaszthatnak, mert emésztési zavarok, fejfájás és allergiás reakciók léphetnek fel.

Elolvasom a cikket