Hét váratlan dolog, amely hirtelen hajhullást okozhat

Vitaminhiány

Ha hirtelen hajhullást tapasztal, akkor érdemes odafigyelnie az étrendjére. A vitaminhiány ugyanis meglehetősen gyakori oka a hajhullásnak vagy a haj elvékonyodásának.

Zane Obagi bőrgyógyász szerint a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen az egészséges hajnövekedéshez. Bizonyos tápanyagok hiánya, például a vas, a cink, a biotin vagy a fehérje elégtelen bevitele befolyásolhatja a hajhagymák azon képességét, hogy új hajat termeljenek.

A célzott táplálékkiegészítők hozzáadása az étrendhez segíthet az egészséges haj elősegítésében és a hajhullás kockázatának csökkentésében.
A legtöbb embernek kiegyensúlyozott étrenddel kell biztosítani a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

A szélsőséges vagy drasztikus diéták megfoszthatják a szervezetet az alapvető tápanyagoktól, beleértve azokat is, amelyek létfontosságúak az egészséges hajnövekedés fenntartásához.

Injekciók

A ráncok eltüntetésére és a fiatalosabb megjelenés megteremtésére használt injekciós készítmények szintén hajhullást okozhatnak.

Amikor a gyógyszereket a bőr alatti szövetbe fecskendezik, a befecskendezett kis mennyiségű folyadék nyomást gyakorolhat a véredényekre, amely megakadályozza a közeli hajhagymák vérellátását.

Ez leggyakrabban a homlok területére adott injekció után figyelhető meg. Az ilyen típusú hajhullás gyakran néhány hónapon belül megszűnik.

A hialuronsav és a Botox injekciók két népszerű típus, amelyek ritka esetekben hajhulláshoz vezethetnek.

Érzelmi stressz

Az érzelmi és fizikai stressz is megzavarhatja a normál hajnövekedési ciklust, amely hajhulláshoz vezethet.

Amikor egy személyt jelentős életesemény, érzelmi stressz vagy fizikai trauma ér, a teste energiát vonhat el a hajnövekedéstől, amely átmeneti hajhulláshoz vezethet.

A gyógyszerek mellékhatásai

A gyógyszerek is okolhatók a hajhullásért. Ha ez a helyzet, konzultáljon orvosával, hogy alternatív lehetőségeket találjon, vagy enyhítse a hatásokat.
A hajhullás bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás gyógyszerek, antidepresszánsok vagy hormonkezelések nem szándékos mellékhatása lehet. Ezek a gyógyszerek megzavarhatják a haj növekedési ciklusát, vagy telogen effluviumot okozhatnak.

Bizonyos frizurák

Bizonyos frizurák, amelyek túlzottan megterhelik a hajhagymákat, mint például a szoros lófarok vagy a copfok, vontatott hajhulláshoz vezethetnek. Az állandó húzás gyengítheti a hajszálakat, ami a hajszálak törését vagy kihullását eredményezi.

Száraz samponok és kémiai kezelések

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyes hajápoló termékek is hozzájárulhatnak a hajhulláshoz. Egyes bőrgyógyászok különösen a száraz samponok gyakori használatától óvnak, mivel ezek baktériumok felhalmozódásához vezethetnek a fejbőrön, amely gyulladást okozhat.
Egyeseknél a fejbőr gyulladt területein pattanások alakulnak ki. Ez okozhatja a haj foltokban történő kihullását.
A kémiai kezelések, beleértve a hajegyenesítőket is, szintén hajhullást okoznak.

Hormonális változások

A hormonális ingadozások jelentős szerepet játszhatnak a hajhullásban. A terhesség, a szülés, a menopauza és az olyan állapotok, mint a policisztás ovárium szindróma hormonális egyensúlyhiányt okozhatnak, amely hatással van a haj növekedési ciklusára.

Elolvasom a cikket