Az Orosz Biotechnológiai Egyetem (ROSBIOTECH) szakemberei továbbfejlesztették a klasszikus savanyúság receptjét. Az ebből kinyert ital képes egészséges szintre hozni a hidratáltságot és az elektrolit egyensúlyt, pótolja az ásványi anyagok és vitaminok hiányát, írja az RT, számolt be róla a sport-express.ru.
Az egyetem szakértői szerint a savanyúság leve hatékony hatása a kálium- és magnéziumsók szervezetbe juttatásával függ össze. Ennek a két anyagnak a hiánya vezet rossz egészségi állapothoz és a szív- és érrendszeri rendellenességekhez.
A tudósok tehát dolgoztak ennek a receptjén – meghatározták a megfelelő sókoncentrációt és fűszereket adtak hozzá.
„Az ital két változatáról beszélünk: az egyik a só és víz oldata, és az erjesztéshez szükséges hasznos baktériumokat tartalmaz probiotikumok formájában, a másikhoz pedig az ízesítő komponenseket adtak.
Az innovatív lét sportolóknak ajánlják fogyasztásra, hogy edzés előtt és után javítsák a teljesítményt – közölte az egyetem. A továbbfejlesztett ital koktélok kiváló kiegészítője is lehet.
Moszkvában már több nagyvállalat is érdeklődik az innovatív lén alapuló italok iránt.