Javítja az emésztést és az agyműködést, jót tesz a szívnek és az izmoknak

Ez a növény jótékony hatással van az idegrendszerre és javítja az agyműködést.

A szakértő szerint a zeller leveleit, gumóit és szárát is lehet enni, és minden összetevőjének megvan a maga hasznos tulajdonsága. A levelek például gyulladáscsökkentő hatásúak, és amellett, hogy erősítik az idegrendszert, nagyon hasznosak a szív és az izmok számára is.

A szárak jót tesznek az agynak, és enyhítik az apátiát, míg a gumók tonizáló tulajdonságokkal rendelkeznek, növelik a hatékonyságot, telítik ásványi anyagokkal, és enyhítik a duzzanatokat. Rudolsky megjegyezte, hogy a zeller nagy mennyiségű A-, C- és K-vitamint tartalmaz, gazdag káliumban, magnéziumban, antioxidánsokban. Ezenkívül a nagy mennyiségű rost miatt segít az emésztés javításában, és normalizálja a bélműködést.

Ugyanakkor a növény káros lehet, különösen, ha valaki allergiás rá. Ezenkívül a zeller használatát korlátozni kell a terhes nők és a vesebetegek esetében, mivel hozzájárulhat a kövek kialakulásához.

A séf azt is megjegyezte, hogy a főzés során a zellerszár nagyon „jellegzetes” ízt ad, ezért óvatosan kell használni. Ugyanakkor bármilyen ételhez hozzáadhatók, míg a leveleket leggyakrabban salátákban, a gyökereket pedig – a meleg ételekben – salátákban használják.

Elolvasom a cikket