Mennyi alkoholt ihat hetente, hogy ne tegye tönkre a máját?

– Mint ahogy nincs egyértelműen meghatározott mennyiség sem, amely feltétlenül károsítja a szervezetet – mondta Jekatyerina Zabotina hepatológus.

A szakértő kifejtette, hogy létezik a standard dózis fogalma: a különböző országokban ez eltér, egyes esetekben – jelentősen. Az Egyesült Királyságban például 8 gramm tiszta etanolt vesznek alapul, az USA-ban ez már 14 gramm.

– Nálunk egy standard adagnak körülbelül 10 gramm etanolt tekintünk – mondta Dr. Zabotina.

Ez megegyezik a következőkkel:
250 ml 5%-os alkoholtartalmú sörnek;
100 ml bor 12 százalékos alkoholtartalommal;
30 ml erős alkohol 40%-os alkoholtartalommal.

Férfiaknál három, nőknél két normál adag után kezdjük károsítani a májat. De ezek a normák az egészséges emberek számára. Ha a szervezet működésében a legkisebb eltérések is vannak – márpedig kinek nincsenek -, akkor jobb, ha a májra veszélyes küszöbértéknél kisebb adag alkoholt fogyasztunk.
Férfiak:
500 ml sör;
Vagy 60 ml szeszes ital;
Vagy 200 ml bor.
– A nőknél alacsonyabb a gyomoralkohol-dehidrogenáz aktivitása” – magyarázta Ekaterina Zabotina. – Minden terhelés a májra hárul, így a megengedett dózisok alacsonyabbak lesznek.
Nők:
250ml sör;
Vagy 30 ml szeszes ital;
Vagy 100 ml bor.

– De ne gondolja meggondolatlanul, hogy most már legálisan ihat minden nap egy feles vodkát – figyelmeztet a hepatológus. Mindezek az adagok feltételhez kötöttek. Bármelyik károsíthatja a májsejteket.

Sok függ a korunktól, a nemünktől, az etnikai hovatartozásunktól, a genetikától és a betegségünktől. Igen, és bármelyik italt előnyben részesíteni sem érdemes. Egyetlen ital sem károsabb vagy biztonságosabb a májra nézve.

– A heti alkoholfogyasztásnak van egy határa – folytatja Ekaterina Zabotina – férfiaknak legfeljebb 14 normál adag, ez körülbelül 400 ml whiskynek felel meg. A nőknek pedig legfeljebb 7 adag, azaz 1 üveg bor. Ennek túllépése a májzsugorodás okozta halálozás kockázatával jár.

De ez még nem minden. A teljes kiosztott heti normát egyszerre meginni semmiképpen sem szabad! Csak a megengedett napi adagoknak megfelelően.

– Hetente legalább 2-3 napnak alkoholmentesnek kell lennie! – fogalmaz az orvos kategorikusan – és minden adag ellenjavallt, ha már krónikus májbetegségben, a gyomor-bélrendszer krónikus betegségeinek súlyosbodásában vagy elhízásban szenved.

Elolvasom a cikket