Romániai választások: Az ellenzéki pártok többsége nem támogatja az elnökválasztás előrehozását

MH/MTI
2024. július 2. kedd. 6:26

Mostani konzultációs szándékát Ciolacu a pénteki kormányülésen jelentette be, elkerülendő egy kormányválság kirobbanását, miután liberális koalíciós partnere, a PNL meggondolta magát az elnökválasztás időpontját illetően, és megakadályozta a voksolás kiírását szeptember 15-re.

A közösen eldöntött korábbi menetrendhez a kiszámíthatóság nevében ragaszkodó PSD elnöke azonban nem sok támogatásra talált az ellenzéki pártok részéről.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frissen megválasztott elnöke, Elena Lasconi úgy vélekedett: az elnökválasztást Klaus Iohannis államfő december 21-ig tartó megbízatásának vége felé kell megrendezni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviseletében Cseke Attila szenátusi frakcióvezető azt hangsúlyozta: az a fontos, hogy semmiképpen ne vonják össze az elnökválasztást az év végén esedékes parlamenti választásokkal. Az RMDSZ októberi dátumokat javasolt, de azt is elfogadhatónak tartja, ha november végén, december elején rendezik az elnökválasztás két fordulóját, amennyiben nem ugyanaznap kerül sor a voksolásra, mint amikor az eltérő hatáskörökkel rendelkező parlament összetételéről szavaznak az emberek.

A többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott két párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az SOS Romania vezetői, George Simion és Diana Sosoaca – akik egyébként már bejelentették, hogy megpályázzák az államfői tisztséget – főleg a kormánypártokat bírálták a találkozó utáni nyilatkozataikban. Az elnökválasztás lehetséges időpontjára konkrétan is kitérő Diana Sosoaca SOS Romania-elnök szintén év végi, november 10-24-i időpontokat javasolt. Az AUR-t vezető Simion csak annyit mondott, hogy bármikor készen áll a megmérettetésre, de az időzítés csak a koalíciót érdekli, az embereket egészen más problémák foglalkoztatják.

A kormány közleménye szerint a konzultációsorozat kedden is folytatódik, amikor két volt miniszerelnök által alapított párt, a Dacian Ciolos vezette Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) elnevezésű és a Ludovic Orban vezette Jobboldal Ereje (FD) nevű párt küldöttségét fogadja Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök.

Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök, a PNL elnöke közben hétfőn megerősítette: pártja ragaszkodik ahhoz, hogy az elnökválasztást az év végén tartsák, a nyári szabadságok augusztusi időszaka ugyanis nem alkalmas egy olyan komoly társadalmi vita és választási kampány lebonyolítására, amilyet az ország legfontosabb közjogi méltóságának megválasztása feltételez.

Elolvasom a cikket