Segíthet csökkenteni a demencia, a depresszió, a szívbetegség és más betegségek kockázatát

Tanulmányok szerint egy „kevésbé ismert” gomba, amelyet étrend-kiegészítőként szedhet, rengeteg egészségügyi előnnyel szolgálhat a szervezete számára – különösen az agya, a szíve és a bélrendszere számára.

A szakértők szerint az süngomba (oroszlánsörénygomba) néven ismert „szuper” gomba tele van olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni számos gyakori krónikus betegség, például a szívbetegség, a demencia és a depresszió kockázatát.

A gombák, amelyek jellemzően fákon és fatörzseken nőnek, olyan bioaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az egészsége javításában. Rhysa Phommachanh egészségügyi szakértő elmagyarázza: „Az oroszlánsörény tele van olyan vegyületekkel, amelyek támogatják az agy egészségét és a mentális tisztánlátást.

Különösen népszerű a diákok, a szakemberek és az idősebb felnőttek körében, akik a kognitív funkciókat és a memóriát természetes módon szeretnék erősíteni, miközben természetes alternatívát nyújt a szintetikus étrend-kiegészítőkkel szemben.

„A legjobban étkezés előtt vagy közben tolerálható, mivel ez segít csökkenteni az esetleges gyomor-bélrendszeri kellemetlenségek kockázatát, ahogyan az a legtöbb étrend-kiegészítő esetében ajánlott. A porított formát akár a teához vagy a kávéhoz is adhatja a rutin részeként”.

1. Javítja az agy egészségét

A süngomba olyan jótékony hatású vegyületeket tartalmaz, mint a hericenonok és az erinacinok. Ezek képesek fokozni az idegek növekedését, ami segíthet az agy egészségének, a memóriának és a koncentrációnak a fenntartásában.

A kutatások szerint az oroszlánsörénygomba az idegek növekedésének és helyreállításának támogatásával neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezhet. Ez potenciálisan segíthet az olyan neurológiai rendellenességek megelőzésében és kezelésében, mint az Alzheimer-kór, a demencia és a Parkinson-kór.

Egy 2020-ban végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az enyhe Alzheimer-kórban szenvedő résztvevők 49 héten keresztül napi egy gramm süngomba fogyasztása után a kognitív tesztek pontszámai jelentősen javultak, szemben azokkal, akiknek placebót adtak.

A süngomba és kivonata ígéretesnek bizonyult egereknél a memóriavesztés tüneteinek enyhítésében és az amiloid-béta plakkok által kiváltott neuronális károsodás elleni védelemben, amelyek az Alzheimer-kór esetén hajlamosak felhalmozódni az agyban.

2.Enyhíti a mentális betegség tüneteit

Tanulmányok arra is utalnak, hogy az oroszlánsörénygomba fogyasztása gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően pozitív hatással lehet a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkentésére. Ez a gombafajta feltehetően segíti az idegnövekedési faktor (NGF) termelését, ami potenciálisan hozzájárulhat a hangulat szabályozásához és a mentális jólét fokozásához.

Egy 2010-ben, menopauzában lévő nők körében végzett, korlátozott számú vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a süngombát tartalmazó sütemények rendszeres fogyasztása egy hónapon keresztül az ingerlékenység és a szorongás önbevallás szerinti érzéseinek csökkenését eredményezte. Emellett állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy a süngomba kivonata gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami egereknél potenciálisan enyhítheti a szorongás és a depresszió tüneteit.

3.Erősíti az immunrendszert

Az oroszlánsörény poliszacharidokat, konkrétan béta-glükánokat tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a betegségek és fertőzések kivédésében. Patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az oroszlánsörény-kivonat felgyorsíthatja az idegrendszeri sérülések gyógyulási folyamatát, bár emberek bevonásával végzett kutatások hiányoznak.

4.Gyulladás elleni küzdelem

Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, az süngomba segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, olyan tényezőket, amelyek számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozhatók. A vércukorszint szabályozásának fokozásával és bizonyos mellékhatások enyhítésével potenciálisan segíthet a cukorbetegség kezelésében is.

Tanulmányok szerint az oroszlánsörény-kivonat hatással lehet ezekre a változókra, és csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A süngomba gazdag hericenon B-ben, egy olyan vegyületben, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a véralvadást, és potenciálisan csökkenti a szívroham vagy a stroke kialakulásának esélyét.

5.Jót tesz a bélrendszer egészségének

Az oroszlánsörény a jótékony bélbaktériumok szaporodásának serkentése és a bélnyálkahártya gyulladásának csökkentése révén javíthatja az emésztőrendszer egészségét. Ez segítséget nyújthat az olyan állapotok kezelésében, mint a fekélyek és a gyulladásos bélszindróma.

Mindenki számára biztonságos az oroszlánsörény gomba?

Rhysa Phommachanh szerint: „A süngombát a legtöbb ember számára általában biztonságosnak tartják a napi étrend-kiegészítő rendszer részeként történő fogyasztásra. Egyes egyének, például terhes és szoptatós nők, vérhígítót vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szedők, illetve gombára allergiás egyének számára azonban ajánlott, hogy szedésük előtt konzultáljanak egészségügyi szakemberrel”.

Állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy a süngomba és kivonatai jellemzően biztonságosak, még nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén is. Fontos azonban megjegyezni, hogy embereknél is előfordultak allergiás reakciók. Ennek következtében az ismert gombaallergiával rendelkező egyéneknek kerülniük kell a fogyasztását.

Bár a jelenlegi kutatások potenciált mutatnak, a süngomba felhasználásával hasznos egészségügyi megoldások létrehozásához további, embereken végzett vizsgálatokra van szükség. Fontos szem előtt tartani, hogy bár a táplálékkiegészítők elfogadhatóak, az alapvető tápanyagok táplálékból történő bevitele rendkívül előnyös.

Mindig beszéljen először orvosával, mielőtt bármilyen drasztikus étrendi vagy életmódbeli változtatást hajtana végre, és ellenőrizze, hogy bizonyos étrend-kiegészítők szedése biztonságos-e az Ön számára.

Elolvasom a cikket