A hollandok továbbra is támogatják Ukrajnát

MH/MTI
2024. július 3. szerda. 16:14

„Nem szabad naivnak lennünk. Néhány órányi repülőútra innen szörnyű háború dúl, és ebben a konfliktusban Oroszországnak nem számítanak az emberi életek” – hangsúlyozta Schoof, aki korábban a holland titkosszolgálat vezetője volt.

A kormányfő emellett ígéretet tett arra, hogy kormánya, a NATO követelményekkel összhangban, Hollandia bruttó hazai termékének két százalékát védelmi beruházásokra fordítja.

Dick Schoof elődje, Mark Rutte áprilisban azt az ígéretet tette, hogy Hollandia egymilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának idén, és 3 milliárd eurót különít el ugyanerre a célra 2025-re. További 400 millió eurót is felszabadítanak Ukrajna gazdaságának támogatására és infrastruktúrájának újjáépítésére. Az előző holland kormány azt is megígérte, hogy amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket szállít Ukrajnába.

A kormányfő szerdai parlamenti beszédében hangsúlyozta: Hollandiában a legnagyobb problémát a migrációs és menekültügyügyi kérdések okozzák, és ennek kezelése lesz az új kormány „kiindulópontja”.

Schoof szerint túl magas a Hollandiába kívülről érkező munkavállalók, diákok és menedékkérők száma. „Ez túl nagy nyomást gyakorol az országunkra. Nemcsak a létesítményeink működésére, hanem a társadalmi kohézió egészére” – húzta alá.

Mint mondta, a polgárok ezzel kapcsolatos aggodalmai valósak, és ez magyarázza azt, hogy a tavaly novemberi választásokon fölényes győzelmet aratott a Geert Wilders vezette radikális jobboldali bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV). Kiemelte, hogy a kabinet szigorítani fogja a bevándorlási politikát, azonban hozzátette, hogy továbbra is biztosítani fogja a menekültstátusszal rendelkezők támogatását.

A holland baloldali ellenzék, a Zöld Baloldal és a Munkáspárt szövetségének vezetője, Frans Timmermans a szerdai vitán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a kabinet két PVV-s tagja, Marjolein Faber migrációs- és menekültügyi és Reinette Klever külkereskedelem és fejlesztési miniszter ellen. Ezt azzal magyarázta, hogy „nem nézheti tétlenül, hogy az országot olyan emberek irányítsák, akik korábban a nagy lakosságcseréről szóló rasszista elméletet támogatták.”

A PVV vezetője, Geert Wilders Timmermansnak adott válaszában felhívta a figyelmet, hogy nem fogják a „nagy lakosságcsere” kifejezést használni a jövőben, ugyanakkor hozzátette, hogy pártja továbbra is aggódik a migráció társadalomra és demográfiára gyakorolt hatása miatt.

Elolvasom a cikket