A mellrák tünetei nem várt helyen is jelentkezhetnek

Mielőtt diagnosztizálták volna, a fiatal nő észrevett egy szokatlan csomót a hóna alatt, és emiatt felkereste a háziorvosát. Ott az orvos talált egy másik csomót a mellén, amelyet Katherine nem vett észre – írja az Elle.hu.

„Észrevettem egy csomót a karom alatt, amely arra késztetett, hogy felkeressem a háziorvosi rendelőmet. Nem éreztem csomót a mellemen, amit ellenőriztem, de beutaltak a mellklinikára, mivel az orvos érezte, hogy ott van valami” – mesélte a fiatal nő, akinek heteket kellett várnia a diagnózisra, de közben érezte, hogy a karja alatti csomó egyre nagyobb lett, később pedig kiderült, hogy valóban mellrákkal küzd.

„Körülbelül két és fél éve remisszióban vagyok, de most fejeztem be a hároméves, fenntartó kezelést, amely rendkívül megterhelő volt” – mesélte Katherine, aki hozzátette, hogy most már készen áll visszatérni a munkaerőpiacra.

Ezek az emlőrák legfőbb tünetei:

  • tapintható csomó a mellben
  • duzzadt mell (az egész emlőn vagy csak az emlő egy részén is jelentkezhet)
  • fájdalom a mellben vagy a mellbimbóban
  • az emlőbimbó vagy az emlő bőrének megváltozása, pl.: bőrpír, megvastagodás, érdes bőr, hámlás
    befelé fordult mellbimbó
  • folyadék szivárgása a mellbimbóból

Az önvizsgálat során ne csak a mellet vegyük górcső alá, hanem a hónalj területét is, hiszen a mellszövet kiterjedtebb, mint azt sokan gondolják, és könnyen előfordulhat, hogy először ott lehet felismerni, ha probléma van. A korai diagnózis pedig életmentő, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a testünk jelzéseit.

Elolvasom a cikket