A Nyugat szerint Trump felgyorsíthatja a fegyverkezési versenyt

Joe Biden elnöknek szörnyű nukleáris politikája van. Az újraválasztott Donald Trump elnök politikája sokkal rosszabb lenne.

Biden a hidegháború óta a legnagyobb nukleáris fegyverkezési költségvetést osztotta ki, késlekedett, majd elszalasztotta a lehetőséget az iráni atomprogram megfékezésére, és úgy tűnik, nincs politikája Észak-Korea rakétáinak és fegyvereinek megfékezésére. Trump újraválasztása esetén azonban háttérbe szorítja a nukleáris fegyverprogramokat, lerombolja a globális fegyverzetellenőrzési rendszer maradékát, és valószínűleg több más országban indít majd új nukleáris fegyverprogramokat, mint amennyit az 1960-as évek eleje óta valaha is láttunk.

Trump nukleáris politikáját teljes egészében ismerteti a Project 2025 konzervatív kiáltvány, a Heritage Foundation által vezetett, több mint száz szélsőjobboldali csoportot tömörítő koalíció új konzervatív manifesztuma, amelyet széles körben egy lehetséges Trump 2.0-kormányzat tervezetének tekintenek. Ha az olvasók hallottak is a Project 2025-ről, jó eséllyel nem olvasták el a 900 oldalas könyvet, A Mandate for Leadership (Mandátum a vezetésre) címmel. Ez a, „konzervatív ígéretnek” nevezett politikai program a történelem legdrámaibb hatalomátvételének és az amerikai demokrácia átalakításának tervezete.

A Project 2025 koalíciót az első Trump-kormányzat több mint 200 volt tisztviselője alkotja. Ezek a Trump-mozgalmat támogató, tapasztalt MAGA-ügynökök most már tudják, hogyan kell működtetni a hatalom karjait, és tanultak abból, ami szerintük a legnagyobb hiba volt Trump első ciklusa alatt: a „mély állam” érintetlenül hagyása. Ezek a konzervatívok büszkén szolgálták Donald Trumpot a kormányzása és a felkelési kísérletei alatt. Most készen állnak arra, hogy segítsenek neki befejezni a munkát, és a tervük mindenki számára elérhető.

„Célunk, hogy egy olyan összetartó, átvilágított, kiképzett és felkészült konzervatívokból álló hadsereget állítsunk össze, amely az első naptól kezdve az adminisztratív állam megsemmisítésén fog dolgozni” – írja a jelentés előszavában Paul Dance, a Trump-kormányzat Személyzeti Igazgatási Hivatalának korábbi kabinetfőnöke, jelenleg a Project 2025 igazgatója. Russ Vought, a Trump-kormányzat irányítási és költségvetési hivatalának kabinetfőnöke, aki most a Center for Renewing America konzervatív agytröszt elnöke, egyetért: „El kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet ezeket az intézményeket ellenőrzés alá vonni.” Vought azt ígéri, hogy „a következő átmenet első napján készen állunk”, és hozzáteszi: „Bármi is legyen az adminisztratív állam ellenőrzésének átvétele, ez valóban a mi feladatunk.”

A nukleáris területen az „irányítás átvétele” azt jelentené, hogy a Reagan-kormányzat kezdete óta, mintegy négy évtizeddel ezelőtt, a legnagyobb nukleáris fegyverkezésre vállalkoznának. Ha ez a sólyombarát politikai koalíció novemberben keresztülviszi az akaratát, az amerikai nukleáris fegyverkezési programok nagyságrendje, üteme és költségei drámaian megnövekednek. A nukleáris fegyverek és a kapcsolódó programok költségvetésének és telepítésének drámai növelésére, valamint a fennmaradó fegyverzetellenőrzési megállapodások megsemmisítésére irányuló tervük ennek következtében drámaian megnövelné a nukleáris konfrontáció kockázatát.

A nukleáris javaslatok kulcsfontosságú részét képezik a Project 2025 koalíciónak a védelmi minisztérium átszervezésére vonatkozó ajánlásainak. Ezt a fejezetet Christopher Miller, az amerikai hadsereg különleges alakulatainak volt ezredese vezeti, aki Trump alatt volt az utolsó védelmi miniszter. Ahogy Michael Hirsch írja a Politico magazinban, a program „sokkal ambiciózusabb, mint bármi, amit Ronald Reagan megálmodott” (1980-ban Reagan elnök hatalmas nukleáris fegyverkezést rendelt el, amely a tudósok szerint a hidegháború jelentős eszkalációjához vezetett).

A Project 2025 tömörített és lefordított formában azt javasolja, hogy a második Trump-kormányzat:

  • Adjon elsőbbséget a nukleáris fegyverkezési programoknak más biztonsági programokkal szemben.
  • Gyorsítsa fel az összes nukleáris fegyverprogram fejlesztését és gyártását.
  • Utasítson el minden olyan kongresszusi kísérletet, amely a jelenlegi tervek költséghatékonyabb alternatíváinak megtalálására irányul.
  • Növelje az új és korszerűsített nukleáris robbanófejek, köztük a B61–12, a W80–4, a W87–1 Mod és a W88 Alt 370 fejlesztésének és gyártásának finanszírozását.
  • Egy új, nukleáris robbanófejjel ellátott, tengeri telepítésű cirkálórakéta kifejlesztése, bár sem a kormányzat, sem a haditengerészet nem kért ilyen fegyvert, és a haditengerészet nem használta ezt a fegyvertípust azóta, hogy idősebb George Bush elnök 1991-ben nyugdíjazta.
  • A nukleáris fegyverek számának növelése a jelenlegi szerződéses korlátokon és programcélokon túl, beleértve a jelenleg tervezettnél több interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) beszerzését.
  • A Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal fegyvergyártó komplexumának kapacitásainak bővítése, beleértve a költségvetés jelentős növelését, a nemzeti laboratóriumokban a nem nukleáris fegyverekkel kapcsolatos programok (például az éghajlati válsággal foglalkozó programok) elhagyását és a nukleáris fegyverek magját képező plutóniumtöltetek gyártásának felgyorsítását.
  • Új atomfegyverek tesztelésére való felkészülés, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok aláírta az átfogó atomcsend szerződést, amely tiltja az ilyen teszteket, és 1992 óta nem hajtott végre teljes körű nukleáris tesztet.
  • Elutasítani a meglévő fegyverzetellenőrzési szerződéseket, amelyek a koalíció szerint „ellentétesek a nukleáris elrettentés megerősítésének céljával”, és „felkészülni arra, hogy versenyre keljenek az amerikai érdekek védelmében, ha a fegyverzetellenőrzési erőfeszítések továbbra is kudarcot vallanak”.
  • A meglévő nemzeti rakétavédelmi programok drámai kiterjesztése, beleértve a még nem bizonyított irányított energiájú és űrbe telepített fegyverek telepítését, vagy – ahogy a jelentés fogalmaz – „a jelenlegi politika felhagyása, amely nem védi a hazát az orosz és kínai ballisztikus rakéták ellen”.
  • Fektessenek be nagyszabású, még nem tesztelt „cirkálórakéták elleni haza védelmébe”.
  • Gyorsítsa fel az összes rakétavédelmi programot, nemzeti és regionális szinten egyaránt.

Ezek a javaslatok szükségtelenül új fegyverekkel bővítenék a már így is hatalmas nukleáris arzenált. Végrehajtásuk esetén ezek az új és kibővített programok felgyorsítanák a nukleáris fegyverkezési versenyt, amelyben az Egyesült Államok már most is részt vesz, és ösztönöznék a világ más országaiban új nukleáris fegyverkezési programok bővítését vagy elindítását.

Elolvasom a cikket