Aggodalom a választási kampányokban terjedő gyűlöletbeszéd miatt

MH/MTI
2024. július 3. szerda. 22:36

Genfi sajtótájékoztatóján a főbiztos úgy fogalmazott: „megkongatja a vészharangot” amiatt, hogy Európában, az Egyesült Államokban és Indiában a választási kampányokban egyre inkább előtérbe kerül a gyűlölet és a diszkrimináció.

„Mindig aggodalommal tölt el, amikor másokat becsmérlő, megalázó beszédet hallok, vagy amikor a bevándorlókat, a menekülteket, a menedékkérőket vagy kisebbségi csoportokat bűnbaknak kiáltják ki” – mondta Türk egy Franciaországgal kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Az előrehozott francia nemzetgyűlési választások múlt vasárnapi első fordulójában a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) végzett az élen.

Türk hozzátette azt is: „óvatosnak kell lennünk, mert a történelem tanulsága – különösen Európában – az, hogy a másik ember rágalmazása és becsmérlése a legrosszabb előjele szokott lenni”.

Volker Türk hangsúlyozta, hogy a hatalmon levő politikai erőknek zéró toleranciát kell hirdetniük a gyűlöletbeszéddel szemben. Bírálta a hagyományos politikai pártokat, amelyek szerinte nem figyeltek oda kellőképpen a választók igényeire, és az emberek emiatt nyitottá váltak arra, hogy szélsőségesebb elképzeléseket is elfogadjanak.

Elolvasom a cikket