Aggódnak a liberálisok, Magyarország főszerephez juthat

Pascal Canfin francia liberális EP-képviselő segítségével számolgatja a Financial Times, hogy hamarosan a lap és a politikus által szélsőjobboldalinak nevezett, valójában szuverenista, patrióta szövetségek hogyan lesznek képesek fordulatot hozni az Európai Unió politikájában.

A francia politikus rámutatott, ha az EU lakosságának 35 százalékát képviselő, legalább négy tagállam tartózkodik, vagy a jogszabály ellen szavaz, az ügy nem mehet át.

Hangsúlyozta, amennyiben Marine Le Penék nyernek Franciaországban, akkor „megbénulhat Európa”: ha összeadjuk az olaszországi Giorgia Meloni és a magyarországi Orbán Viktor kormányát, a szlovák euroszkeptikusokat és az újonnan megalakult holland kormányt, valamint potenciálisan a Le Penék által uralt francia kormányt, akkor öt tagállamot kapunk, amelyek az uniós polgárok 35,7 százalékát képviselik.

Canfin szerint bár a jobboldali kormányok sem értenek egyet mindenben, Ukrajnával kapcsolatban például eltérőek az álláspontok, de a migráció kérdésében vélhetően teljes egyetértésben vétózhatnak majd.

Franciaországban egyébként jelenleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

Elolvasom a cikket