„Csodafűszerrel” a koleszterin ellen

Ahhoz, hogy ne szenvedjen a túlsúlytól, tovább éljen és minél kevesebbet kelljen orvoshoz fordulnia, figyelnie kell az étrendjére. Az étrendnek változatosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie: fehérjék, zsírok, szénhidrátok – számol be a Sports.kz.

Nemcsak a só és a bors az, ami bármilyen ételt ízletesebbé tehet: a boltok polcain rengeteg olyan fűszer található, amely még a legegyszerűbb ételt is változatossá, és ami a legfontosabb, egészségesebbé teszi – írja a Sports.kz.

Az egyik ilyen fűszer a sáfrány. Húshoz, halhoz, köretekhez, tésztához, sőt még italokhoz is adják. A fűszert a krókuszvirágból nyerik ki, és élénk illata és íze van. A Malaysian Journal of Medical Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha valaki beiktatja a sáfrányt a napi étrendjébe, mindössze három hét alatt könnyen csökkentheti a vér „rossz” koleszterinszintjét.

Emellett a sáfrány megvédhet a különböző szívbetegségektől – a fűszer gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A tudósok azonban figyelmeztetnek: még nem ismert, hogy mennyi sáfrányt kellene naponta fogyasztani, hogy segítse a szervezetet, és ne pusztítsa el. A lényeg, hogy ne vigyük túlzásba. Adjunk 1-2 teáskanálnyi fűszert egy serpenyőbe vagy fazékba, közvetlenül az étel elkészülte előtt.

Elolvasom a cikket