Ételek a bél egészségéért

Milyen élelmiszerek tesznek jót a bélrendszer egészségének?

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása fontos a bélrendszer egészsége szempontjából. A rostok a növényi élelmiszerekben található szénhidrátok egy fajtája. Ezek lehetnek oldhatóak vagy oldhatatlanok.

Az oldható rostok gélt képeznek, amely táplálékul szolgál a bélbaktériumok számára. Az oldhatatlan rostok oldatlan formában haladnak át a beleken, és segítik a rendszeres bélürítést.

A rostbevitel érdekében a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy olyan ételeket, mint a hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék, iktassunk be az étrendünkbe. Például borsó, lencse, csicseriborsó, bab, korpa, müzli, bulgur, quinoa, aszalt gyümölcsök.

A friss zöldségek és gyümölcsök is gazdagok rostban, különösen a sütőtök, az alma, a körte, a brokkoli, az articsóka, a narancs és a grapefruit.

Magvakból és diófélékből – mandulából, mogyoróból, tökmagból, lenmagból, chiamagból – is juthat rosthoz.

A probiotikumokban gazdag élelmiszerek szintén rendkívül jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére és a normális emésztésre. Ezek közé tartoznak az erjesztett élelmiszerek, mint a görög joghurt, a kefir, a teagomba, a savanyú káposzta és a kimchi.

Ezek az ételek támogatják a bélrendszerét, az immunrendszerét és a jó hangulatát.

Elolvasom a cikket