Finnország elnöke megnevezte, hogyan lehetne egyetlen telefonhívással véget vetni az ukrajnai konfliktusnak

Stubb szerint Kína felhívhatja Oroszországot

A finn elnök úgy véli, hogy Oroszország függ Kínától, és „Hszi Csin-ping egyetlen telefonhívása megoldja ezt a válságot”. Elmondta, hogy Ukrajna szövetségeseit frusztrálja Kína állítólagos segítsége Oroszországnak: azzal vádolják Pekinget, hogy technológiát és alkatrészeket szállít fegyverekhez, valamint segít Moszkvának kijátszani a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat.
„Ha ő [Hszi Csin-ping] azt mondaná, hogy itt az ideje béketárgyalásokat kezdeni, Oroszország kénytelen lenne ezt megtenni. Nem lenne más választásuk” – mondta Stubb.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta Stubb nyilatkozatát.

A finn elnök arra kérte Kínát, hogy befolyásolja Oroszországot

Júniusban Stubb egy svájci konferencián azt mondta, hogy Kínának befolyásolnia kellene Oroszországot az ukrajnai konfliktus befejezése érdekében. Akkor azt is mondta, hogy Kína kulcsszerepet játszhat az ukrajnai helyzet megoldásában.

Hasonló javaslatot tett az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is. Azt mondta, hogy Kínának „minden befolyását Oroszországra kellene fordítania”, hogy véget vessen az Ukrajnával fennálló konfliktusnak.

Putyin már tavaly is kommentálta az Oroszország Kínától való függőségéről szóló nyilatkozatokat. Szerinte az európai gazdaság függősége valahol sokkal nagyobb ütemben növekszik, mint az orosz gazdaságé. Cáfolta azokat az állításokat is, amelyek szerint Moszkva olyan katonai szövetséget kötne Pekinggel, amely fenyegetést jelenthetne más országokra.

Elolvasom a cikket