Kiderült, milyen szörnyű következményekkel jár a szénsavas üdítők napi fogyasztása

Hogyan hathatnak a szénsavas italok az egészségünkre, és milyen kockázatokkal szembesülhetünk, ha visszaélünk a szénsavas italokkal? Az Eat This, Not That! című könyvben elmondta az összes kellemetlen, tudományosan igazolt mellékhatást, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy örökre hagyja abba ezt a szokást.

Megnövekedett halálozási kockázat
Azoknak a férfiaknak és nőknek, akik naponta több mint két cukros italt fogyasztanak, 21 százalékkal nagyobb a halálozási kockázata, mint azoknak, akik havonta kevesebb mint egyszer isznak ilyet. Erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amely 2019-ben jelent meg a Circulation című amerikai szívtársasági folyóiratban.

A szívbetegségek szövődményeinek megnövekedett kockázata
Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy napi két vagy több cukros ital fogyasztása 31 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségben vagy stroke-ban való elhalálozás kockázatát. Ez erős érv a szénsavas italok napi fogyasztásának veszélyeiről szóló állítás mellett.

Lassúnak és ingerlékenynek érzi magát nap mint nap
Egy doboz üdítő megivásával egy csapásra elfogyasztja a napi cukormennyiséget. Ez a vércukorszint megugrását okozza, amely egy óra múlva drámaian lecsökken, így fáradt és rossz hangulatban marad.

Túlevés
Az American Journal of Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti, hogy az üdítőital fogyasztása serkentheti az étvágyat. Így a szokásosnál 17 százalékkal többet ehetsz, ami különösen veszélyes, ha rendszeresen fogyaszt ilyen italokat.

Túlsúlygyarapodás
Ne feledje, hogy a szénsavas italok napi fogyasztása túlzott evéshez és túlzott súlygyarapodáshoz vezethet. A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a fruktóztartalmú italok hozzájárulhatnak a zsigeri zsír felhalmozódásához, amely a hasban rakódik le, és különösen egészségtelen.

Fokozott fogékonyság a 2-es típusú cukorbetegségre
A Diabetes Care című folyóiratban jelent meg egy nagyszabású tanulmány, amely igazolta a szénsavas italok és a cukorbetegség közötti kapcsolatról szóló érveket. Eszerint napi egy-két adag üdítőital fogyasztása 26 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Romlott memória
Az Alzheimer’s and Dementia című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű szóda fogyasztása az agy térfogatának jelentős csökkenésével jár. Ez különösen fontos azok számára, akik a memória és a kognitív funkciók megőrzésére törekszenek.

Depresszió kialakulása
A PLoS One folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint napi négy vagy több doboz szóda fogyasztása 30 százalékkal növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát. A szénsavas italok fogyasztásának alapvető korlátozása vagy abbahagyása azonban segíthet elkerülni ezt az állapotot.

Elolvasom a cikket