Mianmar északkeleti részén harcok robbantak ki a junta egyik fő parancsnokságának közelében

MH/ MTI
2024. július 3. szerda. 13:12

Kedd este óta lövöldözés hallatszik a San állambeli Lasio településen, ahol a hadsereg létrehozta északkeleti regionális főhadiszállását – közölte egy, az AFP francia hírügynökség által megkeresett helyi lakos.

„Tegnap este óta hallunk lövéseket, amelyek a regionális katonai parancsnokságra irányulnak. Nem merünk kimenni” – mondta el a hírügynökségnek.

Egy másik lakos szerint a városon kívül is folynak harcok. A hadsereg minden, Lasióba vezető utat lezárt, a településén néhány üzlet még nyitva van – mondta.

A helyi sajtó szerint a lövöldözésben meghalt hat civil.

Lasio azon a főútvonalon fekszik, amely Mianmar második legnagyobb városát, Mandalajt köti össze a kínai Jünnan tartománnyal.

Szerda reggel óta minden járatot töröltek Rangun, az ország gazdasági fővárosa és Lasio között – közölte az AFP-vel egy ranguni repülőtéri forrás, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

San államban három, etnikai kisebbségeket képviselő csoport összehangolt, nagyszabású offenzívája zajlik, amely októberi kezdete óta a kínai határhoz közeli területeket foglalt el a juntától.

A 2021. februári katonai hatalomátvétel óta a lázadók egységei rendszeresen összecsapnak a hadsereggel a térségben, az erőszakcselekmények miatt pedig már több tízezren menekültek a szomszédos Thaiföldre. A hadseregnek három évvel a puccs után sem sikerült átvennie az ellenőrzést az ország jelentős területein. Számos etnikai csoport évtizedek óta él az ország határvidékein, nagyobb autonómiára és a helyi erőforrások feletti ellenőrzésre törekedve.

Elolvasom a cikket