Nem igaz, hogy Magyarország lett az unió legszegényebb országa

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza tételesen cáfolta az Indexnek a riadalmat keltő adatokat. Mint elmondta, a valóság az, hogy

a hazai háztartások nettó pénzügyi vagyona elérte a GDP 106,7 százalékát, ezzel pedig az unió középmezőnyében foglal helyet Magyarország.

Tizenhárom országot előz meg a listán a magyar gazdaság, köztük Szlovákiát és Romániát is. A szlovákoknál 44, a románoknál 59,8 százalék volt ez a mutató.

A vezető közgazdász azt is elmondta, az Eurostat szerint Magyarországon a lakosság 19,7 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának, amivel hazánkban népességarányosan a tizenharmadik legalacsonyabb a szegények száma, míg az unió tizennégy országában magasabb. Kiemelte, az uniós átlag 21,4 százalék,

a mostanában sokat emlegetett Romániában az emberek 32 százaléka van kitéve az elszegényedésnek, szemben a 19,7 százalékos magyar mutatóval.

Azt is hozzátette, Magyarországon 2010-hez képest minimum 1,2 millióval csökkent a szegények száma, mindez pedig az Orbán-kormány sikeres gazdasági intézkedéseinek köszönhető. Suppan azt is közölte, a nettó bérek több mint háromszorosan, a reálbérek pedig hetven százalékkal haladják meg a 2010-es szintet, amely az uión belül a 4. legnagyobb növekedés. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza szerint a minimálbérek kiemelkedő növekedése, a kormány családtámogatási programja, a gyermekek utáni adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások is hozzájárultak a kiváló statisztikához. Szerinte 2030-ra Magyarországnak elérheti az Európai Unió fejlettségi szintjének kilencven százalékát.

Elolvasom a cikket