Orosz tengeralattjárók összetűzésbe keveredtek a britekkel

Orosz támadó tengeralattjárók kétszer is bevetéseket hajtottak végre az Ír-tenger környékén a 2022-es Ukrajna elleni orosz támadás óta – közölte három, az ügyet ismerő személy a Bloombergnek nyilatkozva – tájékoztatott a mandiner.hu.

Korábban már voltak információk arról, hogy az orosz tengeralattjárók Nagy-Britanniát és Nyugat-Írországot körülvevő vizeken állomásoztak az ukrajnai háború idején, de arról, hogy az Ír-tenger felé közlekedtek volna, eddig nem érkezett jelentés.

Egy orosz Kilo-osztályú tengeralattjáró első bevetése az Ír- és Nagy-Britannia szigetét elválasztó Ír-tenger közelében mintegy 18 hónappal ezelőtt történt. A második incidensre a közelmúltban került sor, bár pontos időpontot nem neveztek meg. Ezek voltak az első alkalmak, hogy Oroszország ilyen lépésre vállalkozott – jegyezték meg a Bloomberg forrásai.

Egy brit helikopter és hadihajó 2023-ban „elkergetett” egy orosz tengeralattjárót az Írország délnyugati részén fekvő Cork kikötőjétől. Erre azért volt szükség, mert az ír hadseregnek nem voltak meg a képességei a víz alatti fenyegetések elhárítására.

A múlt hónapban orosz jelentések szerint a haditengerészet hajói – köztük a Jasen-osztályú Kazan tengeralattjáró – szimulált gyakorlatokat hajtottak végre az Atlanti-óceánon egy kubai látogatás előtt. Ezzel párhuzamosan a BBC nyilvánosságra hozta, hogy Skócia partjainál egy orosz tengeralattjárót észleltek, amely ezt követően Kubába utazott.

A Kilo-programot a modern történelem egyik legsikeresebb haditengerészeti programjaként emlegetik, több mint 60 Kilo osztályú tengeralattjáró állhat még szolgálatban, amelyeket a Fekete-tengeren ukrajnai célpontok támadására használnak.

Információk szerint az amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjárók mozgásáról. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz haditengerészeti tevékenységet – mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy „nem kommentálja a műveleteket”.

Az ír védelmi minisztérium szóvivője szintén azt mondta, hogy a hivatal nem kommentálja más országok fegyveres erőinek műveleteit. Anélkül, hogy az orosz tengeralattjárókról szóló jelentésekkel kapcsolatba hozta volna, a szóvivő elmondta, hogy a légi és haditengerészeti eszközök „fokozott tengeri járőrözést” végeznek az Ír-tengeren található tengeri energetikai infrastruktúra közelében.

A tengeralattjárók telepítése az Egyesült Királyság és Írország körül Oroszország kísérlete lehet a brit és ír tengeri védelem potenciális gyenge pontjainak felderítésére, vagy arra, hogy megpróbálják megfélemlíteni az Egyesült Királyságot az Ukrajnának nyújtott támogatása miatt – fogalmaztak a források.

Elolvasom a cikket