A britek készek lerombolni a Sunak-kormányt

A választók jelentős része már szavazott – levélben. Mások a szavazóhelyiségekbe mennek, ahol először kell majd személyi igazolványt felmutatniuk egy általános választáson. A szabályt tavaly vezették be, de az okmányok köre rendkívül széles – az útlevelektől (még ha lejártak is) a nyugdíjasok buszbérletéig – írja a BBC.

A brit parlamentben 650 képviselői hely van, az egyszerű többséghez 326 hely szükséges. Két nagy brit párt van versenyben: a kormányzó konzervatívok és az ellenzék a Munkáspárt személyében. Ők a Liberális Demokratákkal, a Zöldekkel, a szélsőjobboldali Reform UK-val, valamint az Egyesült Királyság alkotóelemeiben – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – több regionális párttal próbálnak versenyezni.

A szavazatszámlálás közvetlenül az urnazárás után, helyi idő szerint 22.00 órakor kezdődik. Ugyanekkor hozzák nyilvánosságra az exit pollok eredményeit is. Az első eredmények egy óra múlva jelennek meg, és a legtöbb körzetben péntek reggel 9 óra körül hirdetnek győztest. A szakértők arra számítanak, hogy az éjszaka közepére kialakul az összkép.

A választások előtti összes közvélemény-kutatás szerint a britek szó szerint lesöprik a jelenlegi kormányt, és a konzervatív Rishi Sunak helyett a munkáspárti Keir Starmer lesz az új miniszterelnök. Másfél évtized óta először kerülnek hatalomra a baloldali erők – szemben a szélsőjobboldal növekvő népszerűségét mutató európai trenddel – jegyezték meg londoni lapok a voksolás napjának előestéjén.

Egyetlen közvélemény-kutatás sem ígért a konzervatívoknak több mint 100-at a 650 képviselői helyből az alsóházban, a királyság fő hatalmi erőforrásában. Jelenleg 345 mandátummal rendelkeznek. A Munkáspártnak viszont az előrejelzések szerint több mint 400 képviselői többsége lesz, amire Tony Blair 1997-es diadala óta nem volt példa. Vezetőjük, Keir Starmer támogatottsága 44 százalékos, míg Rishi Sunak 23 százalékon alulmarad.

Nem kétséges, hogy a Munkáspárt győzni fog. A kérdés csak az, hogy a konzervatívok veresége mennyire lesz megsemmisítő. És a legfontosabb, hogy sikerül-e megőrizniük az arcukat, és a hivatalos „királyi ellenzéki” státuszban maradnak-e a második helyen, vagy a történelemben először egy harmadik erő, a Liberális Demokraták veszik át azt.

Elolvasom a cikket