A Die Welt is kénytelen volt elismerni Orbán Viktor teljesítményét

Minden a hatalomról és a pozíciókról szól az EU-ban a színfalak mögött zajló tárgyalások során ezt nem más, mint a Die Welt brüsszeli tudósítója állapította meg véleménycikkében. Christoph B. Schiltz szerint Orbán Viktor most valóban főszereplővé vált, és ha a terve beválik, akkor a Patrióták Európáért nevű új frakció a néppárt és a szocialisták után a legfontosabb parlamenti bizottságokat szerezheti meg, és az összesen 14 uniós alelnökből legalább egyet, de valószínűleg többet is adhat.

A szerző szerint nagy esélye van annak, hogy a magyar miniszterelnök új politikai csoportja az EP harmadik legnagyobb frakciójává váljék, megelőzve ezzel az ECR-t írta a lap. Ezek után az újságíró górcső alá vette a Patrióták Európáért szövetséget, és kiemelte, hogy annak kiáltványában nincs szó az ukrajnai háborúról. Orbán Viktor is csupán annyit mondott, hogy „háború, migráció és stagnálás” helyett„a békéért, a biztonságért és a fejlődésért” akarnak kampányolni. Ez szerinte okos húzás, hiszen a homályos megfogalmazás lehetővé tenné olyan pártok csatlakozását is, amelyek egyértelműen elítélik az orosz agressziót.

Ilyen például Marine Le Pen franciaországi Nemzeti Tömörülése. Az eddig biztos, hogy az olasz Liga és a Chega párt is csatlakozik az új szövetséghez. Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártjával és Janez Jansa volt szlovén kormányfő Szlovén Demokrata Pártjával is tárgyalásokat folytat, és a holland választási győztes Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is a tagjelöltek között szerepel.

A cikkben megjegyezték, hogy a magyar miniszterelnök nagy ellenfele most Giorgia Meloni.

Mindketten szuverén nemzetállamokat akarnak Európában, amelyek a lehető legkevesebb hatáskört adják át Brüsszelnek, és mindketten a családok, a heteroszexualitás, a vallás és a hagyományok kérdésére összpontosítanak. Vannak azonban jelentős különbségek is: Meloni teljes mértékben támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni védelmi hadjáratban, és következetesen kiáll a korrupció elleni küzdelem és – az Olaszországban tervezett vitatott alkotmányreform ellenére – a jogállamiság elveinek érvényesítése mellett – olvasható többek között Christoph B. Schiltz véleménycikkében.

Elolvasom a cikket