A feldolgozott szénhidrátok károsabbak, mint a cukor

Az olyan feldolgozott szénhidrátok, mint a fehér kenyér, tészta, sütemények és más élelmiszerek olyan összetett feldolgozáson mentek keresztül, amely során a legtöbb tápanyagot, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat eltávolították belőlük. Az eredmény a magas glikémiás indexű (GI) élelmiszerek, amely azt jelenti, hogy fogyasztásuk után gyorsan emelkedik a vércukorszint – írja a kubnews.ru.

Emelkedett cukorszint
Tanulmányok szerint a feldolgozott szénhidrátok rendszeres fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat. Először is a magas GI a vércukorszint megugrását eredményezheti, ami negatív hatással van a szervezet általános egészségi állapotára, és cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Túlsúly
A feldolgozott szénhidrátok emellett kevés tápértékkel rendelkeznek, és az elfogyasztásuk után rövid idővel éhségérzetet okozhatnak. Ez túlevéshez és túlsúlyhoz vezethet.

Szuvasodás
Ami a cukorral való összehasonlítást illeti, a feldolgozott szénhidrát csak egy szénhidrátot tartalmaz, a szacharózt. Míg a cukor különböző egészségügyi problémák, például a fogszuvasodás és a túlsúly okozója lehet, addig a feldolgozott szénhidrátok sokkal komolyabb negatív hatással vannak a szervezet egészére.

Az egészséges életmódot fenntartani kívánóknak tehát célszerű korlátozniuk a feldolgozott szénhidrátok bevitelét, és természetes, nyers, rostban és tápanyagokban gazdag ételekkel helyettesíteni azokat.

Elolvasom a cikket