A jóból is megárt a sok? Halálos lehet a boldogság?

Az „összetört szív” szindróma 2002-ben vált ismertté. Egy japán orvos tanulmányában takotsubo cardiomyopathia néven írta le. Bár ritkán vezethet ténylegesen a halál állapotába, a szívizom deformációja miatt a szív gyengül és romlik. De nem kell aggódni – sok „megtört szív” szindrómában szenvedő ember néhány hónapon belül felépül – írja a portál.

Nemrégiben Németországban leírták egy „megtört szív” szindrómás beteg esetét, aki nem tapasztalt negatív ellentétet, sőt, éppen ellenkezőleg, boldog volt az életében. Egy esküvő, lottónyeremény, a gyermekek vagy unokák születése –- mindezek is befolyásolhatták a betegség kialakulását.

A 910-ből 37 esetben a takotsubo betegeknek pontosan „boldog szív” szindrómája volt. Figyelemre méltó az a tény, hogy főként a férfiakat érinti, míg a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek „megtört szív” szindrómában. A kardinális különbség ellenére mindkét szindróma ritkán szövődményekhez és halálhoz vezethet.

Az emberiség történetében több száz furcsa és szokatlan szindrómát írtak le. A Münchausen-szindróma például arra készteti az embert, hogy hazudjon saját egészségi állapotáról. A beteg pedig biztos benne, hogy ez a hazugság az igazság. Ebben az esetben mindent megtesz azért, hogy az orvosok helyesen kezeljék a nem létező betegségét, és ráveszi őket, hogy írjanak fel gyógyszert, vagy akár műtétet is végezzenek.

Elolvasom a cikket