Brutális lehet az idei hurrikánszezon

„Minden eltűnt”

Jelentős károkat okozott a karibi térségben pusztító Beryl hurrikán, amely végigsöpört Jamaikán is.

„Ez szörnyű. Minden eltűnt” – mondta Amoy Wellington, egy 51 éves pénztáros, aki Top Hillben, a szigetország déli St. Elizabeth kerületének vidéki mezőgazdasági közösségében él. „Ez egy katasztrófa” – kesergett a Reuters tudósítójának.

A vihar itt egyetlen áldozatot követelt: Hanover községben egy nő vesztette életét, amikor egy fa a házára dőlt – mondta Richard Thompson, a jamaicai katasztrófavédelmi ügynökség megbízott főigazgatója a helyi híradónak adott interjújában. Szerda este közel ezer jamaikai tartózkodott menedékhelyeken – tette hozzá.

Jamaika-szerte kiterjedt áramkimaradások voltak, a part közelében pedig több utat elmosott a víz.

Ralph Gonsalves, a Karib-tenger keleti részén a legsúlyosabban érintett területek közé tartozó Szent Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke egy rádióinterjúban elmondta, hogy az ország Union-szigetét „földdel tette egyenlővé” a Beryl. „Mindenki hajléktalan… Herkulesi erőfeszítés lesz az újjáépítés” – fogalmazott.

Grenadán Dickon Mitchell miniszterelnök „Armageddon-szerű” állapotokról számolt be; az emberek áram nélkül maradtak, sok minden elpusztult, s közben legalább hárman életüket vesztették.

Venezuelában Nicolas Maduro elnök az állami televíziónak azt mondta, hogy három ember meghalt és négy eltűnt, valamint hogy több mint 8000 otthon sérült meg, közülük pedig legalább 400 megsemmisült a felhőszakadások miatt.

Egy videó felvételből kivágott képen, amint a Beryl hurrikán heves esőzésekkel és erős széllel sújtja Jamaica partjait

Egy videó felvételből kivágott képen, amint a Beryl hurrikán heves esőzésekkel és erős széllel sújtja Jamaica partjait

Fotó: Anadolu via AFP/Curtis Kitchen

5-ös kategória

A hatalmas erejű Beryl hurrikán volt a 2024-es atlanti szezon első hurrikánja, és az eddigi feljegyzések szerint a legkorábbi vihar, amely elérte a legerősebb, 5-ös kategóriát, mielőtt szerdán Jamaica felé robogva 4-es erősségűre gyengült.

Az éghajlatváltozás és a ciklikus időjárási minták miatt nagyon veszélyes hurrikánszezonra van kilátás, a körülmények ugyanis kedveznek a pusztító viharok kialakulásának.

Az 5-ös kategóriájú hurrikán a Saffir-Simpson-skála legerősebb hurrikánja, amely 157 mérföld/órás (252 km/h) vagy annál nagyobb széllel jár, és katasztrofális károkat okozhat, beleértve az otthonok és az infrastruktúra lerombolását.

1960 óta mindössze 30 atlanti-óceáni hurrikán érte el az 5-ös kategóriát. A 2005-ös rekordévben – amikor a Katrina hurrikán New Orleansban pusztított – egy szezonban négy ilyen hurrikán tombolt.

Egy csónak egy fán kötött ki a Beryl hurrikán átvonulása után Christ Churchben, Barbadoson

Egy csónak egy fán kötött ki a Beryl hurrikán átvonulása után Christ Churchben, Barbadoson

Fotó: AFP/Randy Brooks

La Nina

Latin-Amerikának és a Karib-térségnek fel kell készülnie a La Nina érkezésére, amely az Atlanti-óceánon rendkívül aktív hurrikánszezont és a térségben nagyobb éghajlati változékonyságot eredményez – mondták a szakértők.

A Meteorológiai Világszervezet webináriumot szervezett a La Nina fenyegetéséről, miközben a Beryl hurrikán a Karib-tenger keleti részén tombolt.

A La Nina éghajlati mintázat, amely a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői részén a szokásosnál hidegebb óceáni hőmérséklettel kezdődik, árvizekkel és aszályokkal, valamint a hurrikánok gyakoriságának növekedésével egyaránt összefüggésbe hozható a Karib-tenger térségében.

„Most ismét a La Nina-jelenségbe való átmenetben (vagyunk)” – mondta Jose Luis Stella, a Dél-Amerikáért felelős regionális éghajlati központ munkatársa, aki arra figyelmeztetett, hogy a La Nina „gyors változékonysággal” fenyegeti az amúgy is szélsőséges éghajlatot.

A szakértők szerint a La Nina a 2020 és 2023 között tapasztaltakhoz hasonló történelmi aszályok megismétlődését okozhatja Dél-Amerikában.

A tomboló hurrikán utáni dagály Santo Domingóban

A tomboló hurrikán utáni dagály Santo Domingóban

Fotó: AFP/Francesco Spotorno

Elolvasom a cikket